Foto: Publicitātes foto

"Aizbēgušais drons" – bezpilota lidaparāts, kas pazuda debesīs virs Latvijas, – kļuva par neskaitāmu publikāciju varoni visā pasaulē, kā arī kalpoja par iedvesmas avotu sociālo tīklu jokiem un mēmēm. Latvijā nācās slēgt gaisa telpu, bet radari, tajā skaitā arī militārie, nespēja noteikt iespaidīgā izmēra lidaparāta atrašanās vietu. Divas nedēļas vēlāk drons atradās Garkalnē, kur karājās kādā kokā, taču jautājumi palika. 25. maijā Civilās aviācijas aģentūras (CAA) pārstāvis Aivis Vincevs informēja, ka SIA "UAVFactory" lidojums ar bezpilota gaisa kuģi nav bijis saskaņots ar CAA. "Delfi" sazinājās ar vienu no drona radītājiem, kompānijas "UAV Factory" līdzīpašnieku Konstantīnu Popiku, lai uzzinātu ko vairāk par notikušo.

"UAV Factory" lidaparāts pazuda 2. maijā izmēģinājuma lidojuma laikā. Drīz vien noskaidrojās, ka pazudusī ierīce (5,5 x 3,3 m, 26 kg, ātrums – 70 km/h) gaisā spēj noturēties līdz pat 90 stundām. Tas nozīmē, ka nevadāmais lidaparāts var nokrist, kur pagadās. Pazudušā drona dēļ Latvija līdz 5. maijam bija spiesta slēgt gaisa telpu. Jāsaka gan, ka regulārie lidojumi šajā laikā tāpat jau bija atcelti koronavīrusa dēļ. Drona meklējumi turpinājās divas nedēļas. Galu galā 17. maijā tas atradās Garkalnes pusē, kur bija sapinies koku zaros. Saskaņā ar informāciju, kas iegūta no datu nesējiem, drons nosēšanos veicis jau pazušanas dienā, 2. maijā.

Kādēļ šis gadījums izraisīja tādu kņadu? Galvenokārt jau bezpilota lidaparāta iespaidīgo izmēru dēļ. Līdz šim Latvijā tikuši izmantoti mazāka izmēra droni, kas, zaudējot vadību, necik tālu nevarētu aizlidot. Turklāt niecīgo gabarītu dēļ tie nespētu radīt nopietnus draudus cilvēkiem vai lidmašīnām. Taču pavisam citādi bija ar "UAV Factory" lidaparātu.

Pazudušais drons bija "UAV Factory" jaunākais prototips, kam bija jāspēj pat sasniegt jaunu atrašanās gaisā ilguma rekordu. Taču ierīce negaidīti novirzījās no plānotā maršruta, to sagrāba vēja brāzmas, un galu galā tā vienkārši pazuda. "UAV Factory" līdzīpašnieks Konstantīns Popiks "Delfi" pastāstīja, kādēļ bijis tik grūti atrast nomaldījušos bezpilota lidaparātu.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!