Foto: LETA

Inčukalna pazemes gāzes krātuvē 2019./2020.gada iesūknēšanas sezonā rezervēts par 24,4% vairāk jaudas, nekā sākotnēji prognozēts, tādējādi sasniedzot maksimālo šīs sezonas krātuves piepildījumu, aģentūru LETA informēja dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora "Conexus Baltic Grid" ("Conexus") pārstāvji.

Ņemot vērā lielo pieprasījumu, "Conexus" jaudu rezervēšanu vairs nepieņem. Sākotnējā prognoze liecināja, ka šajā iesūknēšanas sezonā sistēmas lietotāji krātuvē uzglabās 14,9 teravatstundas (TWh) dabasgāzes, bet patlaban Inčukalna pazemes gāzes krātuvē pārdotās jaudas kopējais apmērs sasniedzis 18,54 TWh, kas vienlaikus, pēc "Conexus" tehniskā izvērtējuma un krātuves autoruzraudzības organizācijas rekomendācijām, ir arī maksimālais uzglabājamais dabasgāzes daudzums 2019./2020.gada sezonā.

"Lai arī Inčukalna pazemes gāzes krātuves tehnoloģiskais projekts paredz, ka maksimālais uzglabājamais aktīvās dabasgāzes daudzums krātuvē ir 24 TWh, sākot ar 2015.gadu faktiskais krātuves piepildījums ir samazinājies. Līdz ar to šogad augošais pieprasījums apliecina Inčukalna pazemes gāzes krātuves stratēģisko nozīmi gāzapgādes drošībai Latvijā un reģionā," norādīja uzņēmumā.

"Conexus" valdes priekšsēdētāja Zane Kotāne stāstīja, lai arī šobrīd jāpieņem operatīvi lēmumi un jāpārtrauc krātuves jaudu rezervācijas, kopumā augošais pieprasījums 2019./2020.gada sezonā uzglabāt dabasgāzi Inčukalna pazemes gāzes krātuvē ir pozitīvs signāls krātuves nepieciešamībai par spīti tam, ka iepriekšējās sezonas krātuves piepildījums bija nepilnīgs.

"Šā gada dabasgāzes iesūknēšanas sezona būs noderīgs atskaites punkts tirgotājiem, kas liks domāt par savlaicīgu iesūknēšanas jaudu rezervēšanu. Ja pieprasījuma tendence nākotnē saglabāsies pozitīva, iespējams, būs jādomā par krātuves jaudu izsoles rīkošanu," atzina Kotāne.

Lai izpildītu un izlīdzinātu sistēmas lietotāju pieprasījumu pēc Inčukalna pazemes gāzes krātuves pakalpojumiem, uzņēmums jūlijā noteica ierobežojumus diennakts iesūknēšanas jaudām krātuvē līdz 104 gigavatstundām (GWh) diennaktī. Vienlaikus tika nolemts pagarināt 2019./2020.gada krātuves cikla iesūknēšanas sezonu līdz 2019.gada 13.novembrim.

Uzņēmums "Conexus" ir dibināts 2016.gada decembrī, reorganizācijas rezultātā no "Latvijas gāzes" nodalot pārvades un glabāšanas darbības virzienus. Kompānijas lielākais akcionārs ir "Augstsprieguma tīkls" (34,36%), kamēr "Gazprom" pieder 34,1%, bet "Marguerite Gas" - 29,06%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!