Foto: LETA

2023. gada septembrī, salīdzinot ar 2022. gada septembri, vidējais patēriņa cenu līmenis palielinājās par 3,3%, liecina jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes dati.

2023. gada septembrī, salīdzinot ar 2023. gada augustu, vidējais patēriņa cenu līmenis samazinājās par 0,4%.


Lielākā ietekme uz vidējā patēriņa cenu līmeņa izmaiņām 2023. gada septembrī, salīdzinot ar 2022. gada septembri, bija pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem (+1,5 procentpunkti), alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem (+0,6 procentpunkti), veselības aprūpei (+0,6 procentpunkti), ar atpūtu un kultūru saistītām precēm un pakalpojumiem (+0,5 procentpunkti), dažādu preču un pakalpojumu grupai (+0,4 procentpunkti), kā arī ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem (-1,3 procentpunkti).

Pārtikas un bezalkoholisko dzērienu grupā cenas gada laikā palielinājās par 5,7%. Būtiskākā ietekme uz vidējā cenu līmeņa pieaugumu grupā bija maizei (+13,4%), konditorejas izstrādājumiem (+10,1%).

Ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem vidējais cenu līmenis samazinājās par 6,4%.

Būtiskākā ietekme uz cenu līmeņa izmaiņām mēneša laikā bija ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem (-1 procentpunkts), pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem (-0,1 procentpunkts), kā arī apģērbam un apaviem (+0,3 procentpunkti), ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem (+0,2 procentpunkti), dažādu preču un pakalpojumu grupai (+0,1 procentpunkts).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!