Foto: RIA Novosti/Scanpix
Saslimšanas gadījumu skaits ar Āfrikas cūku mēri (ĀCM) Latvijā palielinās un šogad konstatētas jau gandrīz 200 ar šo vīrusu slimas mežacūkas 82 pagastos. Savukārt izlietotais finansējums ĀCM apkarošanai, kopš kaites uzliesmojuma jau ir vairāk nekā 10 miljoni eiro.

Pērn kopumā atrastas 1048 ar ĀCM inficētas mežacūkas. Mājas cūku populācijā kaite kopš tās uzliesmošanas 2014.gada jūnijā skārusi 213 mājas cūkas Rēzeknes, Mazsalacas, Ainažu, Staiceles, Ambeļu un Vecsalienas novadā. Novietnēs iznīcinātas 670 cūkas, bet pēc ārkārtas situācijas izsludināšanas skartajos apgabalos pastiprinātas biodrošības dēļ tika izkautas apmēram 14 000 cūku, attiecīgi to īpašniekiem izmaksātas kompensācijas 2,322 miljonu eiro apmērā.

Kopumā izlietotais finansējums ĀCM apkarošanai kopš kaites uzliesmojuma ir 10 099 653 eiro. Tikmēr Valsts kontrole revīzijā secinājusi, ka daļa no šiem līdzekļiem nav tērēti pamatoti, ekonomiski un atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajam.

ĀCM Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014. gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, jo novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jālikvidē viss ganāmpulks. Latvijā iepriekš kaite nekad nebija reģistrēta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!