Foto: LETA
Īres nami Rīgā vēl pirms pieciem nekustamā īpašuma investoriem gadiem šķita visnotaļ šaubīga alternatīva gan normatīvu, gan pelēkā sektora klātbūtnes dēļ, taču tagad tas ir kļuvis interesantāks.

Investori pašlaik aktīvi iegulda nekustamajos īpašumos, neraugoties uz krīzi un ekonomisko situāciju. Turklāt Latvijā un Baltijā darbojas kā vietējie, tā ārvalstu investori. Šobrīd tos vairāk interesē pandēmijas salīdzinoši mazāk skartais loģistikas sektors, arī biroju centri, mazāk – mazumtirdzniecības objekti – akcenti ir mainījušies, raksturoja SG Capitals valdes priekšsēdētājs Harijs Švarcs. Kopumā situācija ir krietni labāka, nekā varēja iedomāties. Interese par Baltiju ir, ienesīgums te ir augstāks nekā citviet Eiropā.

Viens no pēdējā laika sengaidītiem jaunumiem – pieņemtais īres likums ir raisījis interesi arī par šo sektoru. Tiesa, naivi būtu iedomāties, ka līdz ar 1. maiju, kad tas stāsies spēkā, sāksies jauna dzīve, tirgū parādīsies lēti īres dzīvokļi, taču pirmais platais solis ir sperts, vērtē Harijs Švarcs. Jau līdz šim ir bijuši atsevišķi piemēri īre segmentā un tas attiecas gan uz nekustamā īpašuma projektu attīstīšanu tieši šim tirgus sektoram, gan uz investīciju darījumiem. Jau ziņots, ka AAS "BTA Baltic Insurance Company" (BTA) ir iegādājusies Rīgas daudzdzīvokļu īres namu portfeli no privātā kapitāla nekustamo īpašumu uzņēmuma "Rentējas". Tajā ir vairāk nekā 170 īres dzīvokļiem, kas atrodas septiņās dzīvojamās ēkās trīs adresēs.

Viens no sarežģījumiem šajā biznesā, tostarp investīcijām šajā laukā, ir bijis saistīts ar īres likumu, apstiprināja Kristaps Semerovs, SIA "Rentējas" pārstāvis. Gana daudz neskaidrību līdz šim ir bijis par to, kā veidot attiecības un tikt galā ar īrniekiem nemaksāšanas gadījumā, izīrētājs bija visnotaļ ierobežots savā rīcībā. Tas ietekmēja pircēja/investora atrašanu šīs kompānijas piedāvātajiem īres dzīvokļiem. Vietējie pircēji gribētu salīdzinoši īsu investīciju atgūšanas periodu, ienesīgumu – aptuveni 10% līmenī, kas dzīvojamā segmentā ir tikpat kā neiespējami. Investīcijas īres namos drīzāk ir maratons nevis sprints, viņš paskaidroja.

Savukārt ārvalstu investori to iepriekš uzskatījuši par augsta riska ieguldījumiem. Kompānijas skatījumā gan tā īsti nav – ir daudz īrnieku/klientu, līdz ar to risks ir "izkliedēts". Nav viena liela nomnieka, kurš varētu krīzē bankrotēt un atstāt plašas telpas tukšas. Cilvēkiem kaut kur ir jādzīvo. Protams, tirgus ir mainījies pēdējā gada laikā – pirms Covid-19 pandēmijas brīvi bija 3-4%, tagad – 10%.
Pirms gada studijas tipa dzīvokli varēja izīrēt nedēļas laikā, tagad atrast klientu prasa zināmu piepūli, jo tirgū ieplūda tie mazie dzīvokļi, kas iepriekš bija paredzēti "Airbnb". Tomēr "Rentējas" īpašumi nestāv tukši ilgu laiku.

Investīcijas īres namos ir atšķirīgs bizness no citiem ieguldījumu virzieniem, tajā pašā laikā ir skaidrs, ka ir pieprasījums pēc īres dzīvokļiem, riska līmenis tomēr ir salīdzinoši neliels, pat krīzes laikā cilvēkiem vajag mājokli. Šis ir stabils segment ilgtermiņa spēlētājiem, ienesīgums ir zemāks, taču šī ir gana perspektīva niša, sprieda Harijs Švarcs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!