Foto: DELFI Aculiecinieks

Lauku ceļi reģionos šā gada pavasarī ir tik sliktā stāvokli kā nekad, līdz ar to drīzumā gaidāmie sezonas darbi varētu būt apgrūtināti, informēja biedrības "Zemnieku saeima" pārstāvji.

"Šogad, sagaidot pavasari, ir sajūta, ka ziema nav bijusi, bet ir bijis karš. Tādi laukos izskatās ceļi. Faktiski daudzās vietās ceļi ir iznīcināti. Pavasaris ir labākais laiks, kad var novērtēt ceļu stāvokli. Šobrīd katastrofālie ceļi jau nākamgad būs "neceļi" un to skaits ar katru gadu tikai pieaug," sacīja biedrības valdes priekšsēdētāja vietnieks un Jelgavas novada SIA "Mežacīruļi" saimnieks Juris Cīrulis.

Arī Mazsalacas novada saimniecības "Lojas" saimnieks Mareks Bērziņš norādīja, ka arī Ziemeļvidzemē lauku ceļi ir ļoti sliktā stāvoklī, kas traucēs sākt drīzumā gaidāmos sezonas darbus.

Savukārt jautāti par situāciju nozarē kopumā biedrības valdes pārstāvji atzina, ka stāvokli piensaimniecībā uzlabojas, ziemāji ir vidēji labā stāvoklī, tikmēr dārzeņu sektorā tuvākajā laikā gaidāms cenu pieaugums kartupeļiem.

"Piena lopkopībā šobrīd ir vērojama piena iepirkuma cenas pazemināšanās. Nav pamata domāt, ka ilgtermiņā cena būs virs 0,30 eiro par kilogramu, bet mēs ceram, ka šoreiz cenu kritums būs saudzīgāks pret lauksaimniekiem," sacīja Cīrulis.

"Par ziemājiem šobrīd pāragri spriest, situācija ir ļoti atšķirīga. Laicīgi sētie ir labā stāvoklī, vēlāk sētie ir bojāti un, iespējams, pavasarī būs jāpārsēj ar vasarājiem. Sniega segas uz lauka nav, bet sasalums vietām pat 40 centimetri, kamēr ieplakas stipri applūdušas. Situāciju varēs novērtēt pēc pāris nedēļām. Patlaban visi jau ir sākuši gatavoties lielajiem pavasara darbiem un cer uz ražīgu un veiksmīgu jauno sezonu," sacīja Bērziņš.

Savukārt kooperatīva "Mūsmāju dārzeņi" valdes priekšsēdētāja Edīte Strazdiņa atzina, ka Latvijas tirgu pagaidām var nodrošināt ar pašu audzētiem dārzeņiem, bet, līdzko tie būs iztirgoti, vietā ienāks importēti dārzeņi no Eiropas par krietni augstākām cenām.

"Prognozēju, ka tuvāko nedēļu laikā straujš cenu kāpums būs vērojams kartupeļiem. Kopumā skatoties, Latvijā audzētiem dārzeņiem cenas ir ļoti zemas, kas rada pesimismu dārzeņkopības saimniecībās un platības samazināsies tieši finanšu trūkuma dēļ," rezumēja biedrības pārstāve.

"Zemnieku saeima" apvieno 900 saimniecību, tās biedri kopumā apsaimnieko vairāk nekā 500 000 hektāru lauksaimniecībā izmantojamās zemes un nodrošina darbu vairāk nekā 4000 darbinieku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!