Foto: LETA
Trešdien, 2.maijā, izsolē izdevies pārdot par maksātnespējīgu atzītajam uzņēmumam SIA "Gaisa sporta sertifikācijas centrs" piederošo vēja tuneļa aprīkojumu, informēja maksātnespējīgā uzņēmuma administrators Andris Bērziņš.

Bērziņš pastāstīja, ka piespiedu izsolē ar augšupejošu soli bija plānots izsolīt "Gaisa sporta sertifikācijas centram" piederošo kustamo mantu - vertikālo vēja tuneļa iekārtu un izpletņu stimulatoru. Kustamās mantas izsoles sākumcena bija noteikta 340 000 latu, savukārt pārdošanas cena un izsoles uzvarētājs saskaņā ar likumu tiks paziņots 14 dienu laikā, kamēr izsoles uzvarētājs norēķināsies par izsolīto mantu.

Administrators pauda gandarījumu, ka beidzot šī izsole ir notikusi un nesusi rezultātu, savukārt pirmdien, 7.maijā, plānots izsolīt "Gaisa sporta sertifikācijas centram" piederošā vēja tuneļa ēku Jelgavā 830 kvadrātmetru platībā. Nekustamā īpašuma izsoles sākumcena noteikta 375 000 latu, kas ir par 25% mazāk nekā iepriekš nenotikušajā izsolē, kad sākumcena bija 500 000 latu.

Kā ziņots, iepriekš nekustamā īpašuma izsole bija nozīmēta 5.martā, bet kustamās mantas izsole - 7.martā. Šīs izsoles rezultātā nenotika, jo uz tām neieradās neviens pretendents.

No 18.aprīļa Jelgavā tiek darbināts vēja tunelis, kur šajā laikā notiks Džekija Čana jaunākās filmas epizožu uzņemšana. Saskaņā ar plānoto 2.maijs bija pēdējā filmēšanas diena, taču tās norise uz dažām dienām tika pagarināta, informēja Jelgavas vēja tuneļa līdzīpašnieku uzņēmumā "Aerodium".

"Filmēšana ieilgs par divām trim dienām, pagaidām nenosakot precīzu laiku, kas, cerams, neapgrūtinās Jelgavu, kuras tēlam šāds notikums nāk tikai par labu," skaidroja "Aerodium" pārstāvis, kurš nevēlējās publiskot savu vārdu.

Viņš pastāstīja, ka šajās dienās ap Jelgavas vēja tuneli pulcējas ziņkārīgo pūlis. Starp viņiem ir gan aktiera fani, gan vienkārši ziņkārīgie, un gadoties arī tādi, kuru uzvedība esot diezgan negatīva. Ķīnas filmu studijas "China Hero" filmēšanas grupa neplāno iepriekš izziņotas tikšanās ar Čana cienītājiem, lai nepalielinātu ažiotāžu, kura traucētu filmēšanas gaitai, savukārt Čans brīvos brīžos izvēlas tikties ar atsevišķiem faniem.

Viņš skaidroja, ka, ņemot vērā, ka Jelgavas vēja tuneļa īpašniece ir maksātnespējīgā SIA "Gaisa sporta sertifikācijas centrs", kas ierauta arī tiesvedībās, Čana filmēšanas grupas darbs vēja tunelī ir saskaņots arī ar maksātnespējas administratoru, un tas nerada šķēršļus citiem procesiem. Maksātnespējīgais uzņēmums saņems daļu filmēšanas grupas atlīdzības par vēja tuneļa izmantošanu, bet citu daļu saņems tie Latvijas puses speciālisti, kas konsultē filmēšanas grupu un piedalās tās darbā.

Maksātnespējas administrators apstiprināja, ka Čana filmēšanās ir ar viņu saskaņota, turklāt tā ne tikai netraucē procesam, bet arī uzlabo situāciju. "Mums ir noslēgts līgums par vēja tuneļa nomu, un šī atlīdzība ļoti noderēs uzņēmuma parādu samazināšanai," skaidroja Bērziņš.

Pēc aģentūras LETA arhīva datiem, savulaik "Gaisa sporta sertifikācijas centrs" paziņoja, ka Zemgales tehnoloģiskā parka teritorijā Jelgavā 2008.gadā plānots atklāt "Gaisa sporta sertifikācijas centru", kurā būtu pieejams arī unikāls vēja tunelis.

2006.gada decembrī tika noslēgts līgums ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru (LIAA) par 1,5 miljonu latu Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējuma atbalstu projekta īstenošanai. Projektu bija plānots pabeigt līdz 2008.gada 20.jūnijam. "Gaisa sporta sertifikācijas centra" projekta kopējās izmaksas bija plānotas 2,5 miljonu latu apmērā. Tunelis tomēr netika atklāts.

Finanšu ministrija kā Eiropas Savienības (ES) fondu apguves vadošā institūcija 2011.gada sākumā uzdeva LIAA sākt ES finansējuma atgūšanas procedūru no SIA "Gaisa sporta sertifikācijas centrs".

"Gaisa sporta sertifikācijas centram" līdz 2011.gada jūnijam bija jāatmaksā Valsts kasei 1 346 386 lati. 2011.gada aprīļa beigās šo uzņēmumu par maksātnespējīgu atzina Jelgavas tiesa. Par administratoru tika iecelts Andris Bērziņš.

2011.gada 15.septembrī LIAA iesniedza Zemgales apgabaltiesā prasības pieteikumu par izmaksātā finansējuma piedziņu no maksātnespējīgā "Gaisa sporta sertifikācijas centra", vienlaikus lūdzot tiesu minēto prasību nodrošināt.

Zemgales apgabaltiesa pagaidām atstājusi bez izskatīšanas lietu, kurā LIAA cenšas no SIA "Gaisa sporta sertifikācijas centrs" atgūt 1,35 miljonus latu, jo saistībā ar šīs pašas lietas saturu maijā plānota Administratīvās rajona tiesas sēde.

Administratīvās rajona tiesas Jelgavas tiesu namā 17.maijā plkst.9.30 atklātā sēdē plānots skatīt SIA "Gaisa sporta sertifikācijas centrs" prasību pret Ekonomikas ministriju (EM) par administratīvā akta atcelšanu.

Tiesvedība Administratīvajā rajona tiesā sākta, pamatojoties uz sabiedrības maksātnespējas administratora 2011.gada 6.jūnija pieteikumu par EM 2011.gada 29.aprīļa lēmuma, ar kuru atstāts negrozīts LIAA 2011.gada 8.marta lēmums par neatbilstoši veikto izdevumu atgūšanu un brīdinājums par šī lēmuma piespiedu izpildi, atcelšanu.

Kā liecina Uzņēmumu reģistru apkalpojošās firmas SIA "Lursoft" informācija, 50% "Gaisa sporta sertifikācijas centra" kapitāldaļu pieder Kārlim Markum, 37% - SIA "Aerodium" līdzīpašniekam Ivaram Beitānam, 10% - Ingum Augstkalnam un 3% - Reinim Rūtentālam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!