Foto: DELFI Aculiecinieks

Daugavpils tiesa atzinusi par maksātnespējīgu nodokļu samaksas izziņu viltošanā apsūdzēto Daugavpils būvfirmu SIA „Gādība”, kuras nodokļu parāds valsts budžetam pirms mēneša jau bija pārsniedzis viena miljona latu robežu, liecina publiskajos reģistros pieejamā informācija.

Jau ziņots, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) sākts kriminālprocess, kurā aizdomās par pilnvaru pārsniegšanu un dienesta viltojumu tiek turēts Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Lielo nodokļu maksātāju pārvaldes (LNMP) direktors Valdis Lubgans un kāds privātuzņēmējs. Ar notikušo iepriekš tika saistīts tieši Daugavpils lielākais būvuzņēmums „Gādība", kas atrodas tieši LNMP pārraudzībā.  Viltotās nodokļu izziņas ļāva uzņēmējiem veiksmīgi piedalīties 14 Daugavpils un novada pašvaldību iepirkumos. 

Pēc Maksātnespējas reģistra datiem, par „Gādības"  administratoru iecelta Aleksandra Buševa, kurai kreditori līdz septembra sākumam var pieteikt savas pretenzijas. Pēc tam kreditoru sapulcei būs jārod maksātnespējas situācijas risinājums, proti, jāizlemj par to, vai sākt uzņēmuma bankrota procedūru vai mēģināt tā darbību atjaunot un sākt sanācijas procesu.

Kā iepriekš vēstīja aģentūra LETA, jau patlaban par labu VID tiek rīkotas „Gādības" kustamās mantas izsoles un pārdotas automašīnas. 

Saistībā ar būvniecības termiņu neievērošanu Daugavpils pašvaldība jau ar uzņēmumu ir lauzusi četrus līgumus par atlikušajiem Saules skolas renovācijas darbiem, darbiem Rotko mākslas centra izveidē, A.Pumpura ielā un objektā Vienības ielā. Darbu pabeigšanai minētajos objektos tiks izsludināti jauni iepirkumi, bet jauni līgumi ar „Gādība" netiek slēgti.

Kā aģentūrai LETA iepriekš paskaidrojis Daugavpils domes priekšsēdētājas vietnieks Vjačeslavs Širjakovs, līgumu laušana nav saistīta ar lietu, ko Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) sācis pret "Gādība" aizdomās par finanšu dokumentu viltošanu.

KNAB kriminālprocesā par aizdomās turētajiem atzinis VID amatpersonu un uzņēmēju, kuru vārdi netiek atklāti. KNAB uzskata, ka uzņēmums laikā no 2010.gada janvāra līdz 2012.gada februārim piedalījusies pašvaldības izsludinātajos publiskajos iepirkumu konkursos, neraugoties uz nodokļu parādiem un iesniedzot viltotas vai nepatiesu ziņu saturošas VID izziņas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!