Foto: Pixabay
18,37 tūkstošiem Latvijas uzņēmumu šobrīd ir aktīvi kredītlīgumi par kopējo summu 12,55 miljardi eiro, un šo uzņēmumu kopējā kavējumu summa sasniedz 170,53 miljonus eiro. Portāls "Delfi" sadarbībā ar "Kredītinformācijas biroju" izpētījis tās Latvijas tautsaimniecības nozares, kas ir aizņēmušās vislielākās summas, cik daudz aizņēmēju ir katrā nozarē un kā tiem sokas ar aizņēmumu atmaksu.

Uzņēmumu visbiežāk aizņemtā summa ir robežās no 20 līdz 50 tūkstošiem eiro, tāpat uzņēmumi biežāk aizņemas piecus līdz 20 tūkstošus eiro. Jānorāda, ka lielākajai daļai uzņēmumu pirms kredīta piešķiršanas ir bijis augsts kredītreitings. Piemēram, uzņēmumi, kas atbilst visaugstākajai maksātspējai, aizņēmušies gandrīz piecus miljardus eiro, savukārt tie, kas atbilst vienu līmeni zemākam kredītreitingam,– 3,8 miljardus eiro.

Kredītreitinga grafiks atbilst loģikai – lielākā daļa atrodas zaļajā sektorā, bet pēc tam uzņēmumu skaits strauji samazinās. "Tas apliecina, ka kreditētāji savus klientus/uzņēmumus vērtē samērā konservatīvi un cenšas sadarboties ar maza riska klientiem, vienlaikus ir daļa uzņēmumu, kuriem kredīta izsniegšanas brīdī kredītreitings ir bijis slikts. Šie gadījumi ir individuāli, tie noteikti ietver parādu restrukturizāciju vai pārkreditāciju, kas arī ir labi, jo liecina, ka kreditētāji cenšas atrisināt uzņēmumu problēmas un turpina tos kreditēt arī tad, ja pašreizējā situācija nav spoža," skaidro Miķelsons, izsakot pieņēmumu, ka šie uzņēmumi ir kreditētāju pašreizējie klienti, jo pie konservatīvas kreditēšanas jaunam klientam ar sliktu kredītreitingu nav iespējams saņemt kredītu.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!