Foto: F64

Inflācija Latvija turpina sarukts - vidējais patēriņa cenu līmenis jūnijā, salīdzinot ar pagājušā gada jūniju, pieauga par 1,9%, bet salīdzinot ar šī gada maiju, jūnijā cenas samazinājās par 0,1%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Pēdējo reizi tik zema inflācija, salīdzinot ar iepriekšējā gada attiecīgo mēnesi, bija pirms pusotra gada – arī 2010.gada novembrī  tā bijusi 1,9%.

Mēneša laikā precēm cenas saruka par 0,3%, bet pakalpojumiem pieauga par 0,6%.

Šā gada jūnijā vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējā gada jūniju, bija par 1,9% augstāks. Precēm cenas pieauga par 1,8%, bet pakalpojumiem - par 2,2%.

Pēdējo 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, ir palielinājies par 3,6%.
Cenu pārmaiņas patēriņa grupās 2012.gada jūnijā, salīdzinot ar 2012.gada maiju

 

Lielākā ietekme uz patēriņa cenu pārmaiņām jūnijā bija cenu kritumam transportam, alkoholam un tabakai, apģērbiem un apaviem, mājokļa iekārtai, kā arī cenu kāpumam pārtikai un atpūtas un kultūras pakalpojumiem.

Kopējo cenu pieaugumu pārtikas grupā ietekmēja akciju noslēgums labības produktiem (+0,8%), gaļai (+2%), un sviestam (+1,7%). Sezonālais cenu kāpums, jaunās ražas ienākšana tirgū, kā arī akciju beigas atsevišķu veikalu tīklos veicināja cenu kāpumu dārzeņiem (+6,5%) un augļiem (+1,7%).

Akciju ietekmē kļuva lētāka maize (-1,4%), desas un žāvējumi (-1,3%), svaigās zivis (-2,5%), cietie sieri (-2,1%), tēja un kafija (-3,4%). Olām cenas kritās par 4,7%.
Alkoholiskajiem dzērieniem, akciju iespaidā, cenas samazinājās vidēji par 1,7%. Galvenokārt lētāki kļuva vīni (-2,3%) un alus (-4%).

Dažādas akcijas veicināja cenu kritumu arī apģērbam (-0,2%) un apaviem (-2,1%).
Mājokļa iekārtas cenu pazeminājumu ietekmēja akcijas mēbelēm (-1,5%), paklājiem un grīdsegumiem (-0,1%), sadzīves tehnikai (-0,8%), darbarīkiem un ierīcēm (-1,3%) un nelielām elektroprecēm (-1%).

Degvielas cenas samazinājās vidēji par 3,6%, tai skaitā 95. markas benzīnam - par 3,8%, bet dīzeļdegvielai - par 3,7%.

Cenu kāpums par 7,8% bija vērojams tūrisma pakalpojumiem.

Ar transportu saistītā apdrošināšana sadārdzinājās par 2,5%.

Patēriņa cenu pieaugums Latvijā mazinās jau vairākus mēnešus pēc kārtas. Maijā, salīdzinot  ar pagājušā gada maiju, cenu pieaugums bija 2,2%. Aprīlī gada inflācija  bija 2,8%, martā gada inflācija bija 3,3%, februārī - 3,4%, janvārī - 3,6%, decembrī - 4%. Pērn vislielākais cenu kāpums sasniegts maijā, kad patēriņa cenas bija pieaugušas par 5%, salīdzinot ar attiecīgu laika posmu gadu iepriekš.

Aizvadītajā gadā inflācija sasniedza 4%, tai skaitā precēm cenas pieauga par 4,9%, bet pakalpojumiem - par 1,6%. Lielākā ietekme uz patēriņa cenu pieaugumu 2011.gadā bija pārtikai, alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem, kā arī ar mājokli un transportu saistītām precēm un pakalpojumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!