Foto: LETA

Mājsaimniecības preču mazumtirgotājs "Jysk" iesniedzis konstitucionālo sūdzību Satversmes tiesā par izmaiņām Ministru kabineta noteikumos, kas nosaka aizliegumu tirdzniecības dalībniekiem (ar noteiktiem izņēmumiem) darboties tirdzniecības centros ar platību virs 7000 m2 platību un vismaz piecām tirdzniecības vietām, informē uzņēmuma pārstāvji.

Uzņēmums uzskata, ka šobrīd spēkā esošie ierobežojumi nesasniedz nevienu no valdības izvirzītajiem mērķiem.

"Jysk" norāda, ka ierobežojumi neatbilst Latvijas Republikas Satversmei, pārkāpjot vienlīdzības principu, kā arī aizskarot "Jysk" īpašuma tiesības. Tirgotājiem, kuru tirdzniecības vietas ir minētajos tirdzniecības centros, ir pilnībā aizliegta gan klātienes tirdzniecība, gan tiesības izsniegt ar distances tirdzniecības līgumiem pārdotās preces.

"Samazinot iespēju Latvijas iedzīvotājiem iepirkties tirdzniecības vietās, uz kurām viņi pārsvarā nokļūst, izmantojot personīgos transportlīdzekļus, palielinās cilvēku koncentrācija atvērtajās tirdzniecības vietās. Turklāt JYSK veikalos ir iespēja nodrošināt pircēju plūsmu caur atsevišķām ārdurvīm," norāda SIA "Jysk Linnen'n Furniture" valdes locekle Edīte Skrastiņa.

"Jysk" sūdzībā vērsta uzmanība, ka pastāv alternatīvi līdzekļi, kas spēj vienlīdz iedarbīgi sasniegt Latvijas valdības ierobežojumu pamatojumā norādīto mērķi - novērst cilvēku plūsmu koplietošanas telpās, objektīvi un tieši neietekmējot noslodzi uz sabiedrisko transportu, vienlaikus līdz absolūtam minimumam neierobežojot tirgotāju tiesības uz darbību, rūpīgi ievērojot visus valstī noteiktos ierobežojumus.

"Drošas tirdzniecības koncepta ieviešana ļauj darboties visiem tirdzniecības uzņēmumiem. Tas vien, ka aiz "Jysk" veikala sienām atrodas tirdzniecības centrs, nav pietiekami atšķirīga pazīme, lai attaisnotu radikāli atšķirīgo attieksmi, kas pieļauta pret "Jysk" un tā konkurentiem. Ar aicinājumu novērst negodīgu konkurenci tirdzniecības nozarē esam vērsušies Konkurences padomē un Ekonomikas ministrijā," informē Skrastiņa.

Uzņēmuma ieskatā Ministru kabinets nav panācis taisnīgu līdzsvaru starp sabiedrības un "Jysk" likumiskajām interesēm. Tādēļ Satversmes tiesai ir lūgts atzīt Ministru kabineta noteikumu Nr. 360 normu par darbības ierobežojumiem tirdzniecības centriem ar vismaz pieciem nomniekiem un platību lielāku par 7000 m2 par neatbilstošu Satversmei un spēkā neesošu no 2021. gada 7. aprīļa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!