Foto: DELFI
Pieprasījums pēc Kaijas zivju konservu ražotāja SIA "Karavelas" produkcijas 2013.gadā ir palielinājies visos tirgos. Uzņēmumam pērn ir izdevies sasniegt 29,9 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 45% vairāk nekā 2012. gadā, kad uzņēmuma apgrozījums bija 20,6 miljoni eiro, portālu "Delfi" informēja uzņēmuma līdzīpašnieks un mārketinga direktors Jānis Endele.

Savukārt peļņa palielinājusies no 505 600 eiro 2012.gadā līdz 807 200 eiro 2013.gadā.

"Pateicoties uzņēmuma stratēģijai – diversificēt riskus un iekarot arvien jaunus tirgus –, uzņēmumam arī pērn ir izdevies būtiski kāpināt ne vien apgrozījumu, bet arī peļņu. Par dažiem miljoniem eiro ir izdevies pat pārsniegt 2013. gada sākotnējās apgrozījuma prognozes – apmēram 26 miljonus eiro," norāda Endele.

Viens no būtiskākajiem apgrozījuma pieauguma cēloņiem ir veiksmīgais jaunās ražotnes darbs un labā sadarbība ar Skandināvijas valstu partneriem. Uz Skandināvijas valstīm pērn eksportējām produkciju 6,546 miljonu eiro apmērā. Savukārt apgrozījums Krievijā un citās NVS valstīs 2013. gadā palielinājās vidēji no 5% līdz 15%, norāda Endele.

"Salīdzinājumā ar aizvadītajiem trīs gadiem šogad plānojam nedaudz mērenāku ekspansiju jaunos tirgos un līdz ar to prognozējam apgrozījuma pieaugumu par aptuveni 10%. 2014. gadā galveno uzmanību veltīsim attiecību nostiprināšanai ar jaunajiem sadarbības partneriem Skandināvijas un citās Rietumeiropas valstīs, kā arī veltīsim vairāk uzmanības ražotņu un uzņēmuma iekšējo procesu efektivizācijai un iekšējo procesu sakārtošanai," turpina "Karavela" līdzīpašnieks un valdes loceklis Andris Bite.

Ceram, ka tiks atrasts risinājums Krievijas un Ukrainas attiecību uzlabošanai un situācija šajā reģionā nepasliktināsies. Plānojot 2014. gada darbības stratēģiju, jau ņēmām vērā negatīvo notikumu attīstību, kā arī Krievijas rubļa devalvāciju un tās ekonomikas attīstības neoptimistiskās prognozes, tāpēc pieaugumu Krievijas un Ukrainas tirgos nemaz neplānojām. Pēc pieredzes jau zinām, ja Krievijas ekonomikā ir problēmas, tas ietekmē arī pārējās NVS un Vidusāzijas valstis, norāda Bite.

2013. gadā uzņēmums kopumā saražoja 39,38 miljonus zivju konservu bundžiņu. Lielākie eksporta tirgi pērn bija Krievija (15,66%), Zviedrija (13,2%), Dānija (8,4%) un Azerbaidžāna (7,8%). Savukārt populārākie produkti 2013. gadā bija NVS valstu tirgiem oriģināli izstrādātie "Karavelas Lašu salāti", kā arī Skandināvijas valstīs iecienītās "Skumbrijas tomātos".

"Kaijas" zivju konservu ražotājs SIA "Karavela" ir viens no lielākajiem zivju pārstrādes uzņēmumiem Baltijā. Tas šobrīd nodarbina 310 darbiniekus, un galvenā uzņēmuma specializācija ir izstrādājumi no Atlantijas okeāna zivīm dažādos iepakojumos. SIA "Karavela" īpašnieki ir valdes loceklis Andris Bite, mārketinga direktors Jānis Endele un Jānis Bite. Vairāk nekā 90% uzņēmuma produkcijas tiek eksportēts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!