Foto: stock.xchng
Ekonomikas ministrs Artis Kampars (JL) atzīst, ka aizliegumam pārdot alkoholu Zinību dienā ir cēls mērķis, tomēr tas negatīvi ietekmēs uzņēmējdarbību, tādēļ ministrs lūgs Valsts prezidentu Valdi Zatleru neizsludināt ievērību guvušos Alkoholisko dzērienu aprites likuma grozījumus, kas paredz šādu liegumu.

Ja 1. septembrī alkohols tomēr nebūs pieejams nedz veikalos, nedz viesnīcās un restorānos, tad ir paredzama arī nelegālā alkohola tirgus īpatsvara pieaugums, kā arī ēdināšanas uzņēmumu un viesnīcu zaudējumi, ministra argumentus uzskaita viņa pārstāvis Sandris Sabajevs.

"Kā tēvs atbalstu pasākumus, kuru mērķis ir ierobežot alkohola lietošanu nepilngadīgajiem jauniešiem. Vēl vairāk - skolēniem alkohola lietošana nav pieļaujama ne tikai 1. septembrī, bet gan visa gada garumā. Tajā pašā laikā man kā ekonomikas ministram nav pieņemama šobrīd virzītā ierobežojumu forma, jo tā negatīvi ietekmēs legālo uzņēmējdarbību un veicinās nelegālā alkohola patēriņu," savu nostāju klāstījis Kampars.

Viņš arī atsaucas uz Latvijas Tirgotāju asociācijas aprēķiniem, kur aplēsts, ka 1. septembris aizlieguma pieņemšanas gadījumā par piespiedu dīkstāves dienu kļūs 20 000 darbiniekiem, savukārt valsts budžets var zaudēt pat 300 000 latu.

Par labāku risinājumu, padarot alkoholu nepieejamu jauniešiem, Kampars minējis bargāku sodu ieviešanu tirgotājiem par grādīgo dziru pārdošanu nepilngadīgajiem, un vecākiem par bērnu nepieskatīšanu.  "Bargāku administratīvo sodu ieviešana gan tirgotājiem, gan nepilngadīgo vecākiem varētu būt daudz pareizāks risinājums. Tas nostrādāja, risinot dzērājšoferu problēmu, tas varētu arī nostrādāt, risinot pusaudžu alkoholisma problēmu," teicis ministrs.

Zatlers līdz šim savā vērtējumā bijis atturīgs, norādot, ka viedokli vēl paudīs.

Jau ziņots, ka Saeimas deputāti pagājušajā ceturtdienā pieņēma Alkoholisko dzērienu aprites likuma grozījumus, kas aizliedz alkohola tirdzniecību Zinību dienā. Tādā veidā parlamentārieši vēlējās pārtraukt tradīciju, kad jaunieši un bērni jauno mācību gadu sāk ar alkohola lietošanu. Alkoholu nevarēs iegādāties un lietot arī restorānos, bāros un viesnīcās.

Tomēr kritiķi jau norādījuši, ka šie grozījumi radīs valstij un uzņēmumiem pamatīgus zaudējumus, kā arī nav skaidrs, kāpēc skolēni alkoholu nevarētu iegādāties vēl pirms 1. septembra, tādējādi "nodrošinoties" ar dziras krājumiem jau laikus.

Zatlers ceturtdien aicinājis nozares pārstāvjus un citas iesaistītas puses uz diskusiju par šiem pretrunīgajiem likuma grozījumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!