Foto: F64
Ekonomikas ministrs Artis Kampars (V) apšauba, vai šobrīd būtu izdevīgi Latvijā īstenot celulozes rūpnīcas projektu.

Intervijā "Latvijas Radio" trešdien Kampars norādīja, ka pret celulozes rūpnīcas projektu ir vairāki argumenti. Viens no būtiskākajiem ir koksnes resursu pietiekamība – ministrs atzina, ka Latvijas mežu iespējas varētu būt nepietiekamas šāda projekta nodrošināšanai. Kampars arī norādīja, ka pašlaik Eiropā ir tendence šādas veida ražotnes pārcelt uz Dienvidameriku, kur koksnes resursi ātrāk atjaunojas.

Tāpat nozīmīgs faktors ir stingrās vides prasības, kas jāievēro šādā projektā, sacīja ministrs. Viņš uzsvēra, ka, lai gan celulozes rūpnīcas ieceri analizēs, tomēr "patlaban eksperti atzīst, ka šāda projekta realizācija ir grūti iedomājama".

Savukārt sašķidrinātās gāzes termināla projektam Kampars redz lielu perspektīvu, uzskatot, ka Latvijai no visām Baltijas valstīm ir vislabākie resursu šāda projekta īstenošanai, jo Latvijā jau ir Inčukalna gāzes krātuve.

Tomēr ministrs atzina, ka projekts būs atkarīgs no Baltijas valstu spējas vienoties par sadarbību tā īstenošanā, pretējā gadījumā varētu būt sarežģīti piesaistīt investorus – valstis, kas iegūst gāzi. Kampars atturējās prognozēt, vai šāda vienošanās būs, vien atzina, ka "visas valstis pašlaik cīnās, lai dabūtu šo projektu sev".

Jau vēstīts, ka Lielo un stratēģiski nozīmīgo investīciju projektu koordinācijas padome premjera Valda Dombrovska (V) vadībā otrdien konceptuāli atbalstīja sašķidrinātās dabas gāzes (LNG) termināla projektu, kura priekšizpēti un sākotnējo izvērtējumu līdz 2011.gada vidum jāveic AS "Latvenergo".

Padomes sēdē atzīts, ka LNG ir pievilcīga gan no dabasgāzes apgādes drošības paaugstināšanas viedokļa, diversificējot dabasgāzes piegādes ceļus un avotus un radot konkurenci pašreizējajiem dabasgāzes piegādātājam, gan Baltijas gāzes tirgus izolācija novēršanas viedokļa, kā arī no dabasgāzes cenu strauju svārstību riska samazināšanas viedokļa. Vēsturiski izveidotā Baltijas reģiona gāzes apgādes infrastruktūra un plānotie pasākumi gāzes apgādes drošības uzlabošanai ļaus samazināt izmaksas infrastruktūras pielāgošanai LNG termināla iekļaušanai reģiona gāzes apgādes sistēmā. Jau eksistējošā Inčukalna pazemes gāzes krātuve ar iespēju to paplašināt līdz 3,2 miljardiem kubikmetru nodrošinātu iespējami zemāku LNG cenu.

Padome nolēma, ka Ekonomikas ministrijai sadarbībā ar Ārlietu ministriju jāuzsāk konsultācijas ar Eiropas Komisiju un citām Eiropas Savienības dalībvalstīm par iespējamo atbalstu reģionālā LNG termināla būvniecībai Latvijā.

Tāpat padome izskatīja celulozes un papīra rūpnīcas būvniecības projektu, un uzdeva Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrai (LIAA) un Zemkopības ministrijai izpētīt resursu pieejamību šim projektam, kā arī apkopot nozares ekspertu viedokļus un sagatavot priekšlikumu par priekšizpētes veikšanu. LIAA un ZM pieejamā informācija liecina, ka nepieciešams detalizēti izanalizēt celulozes un papīra rūpniecības projekta iespējamību, lai iegūtu iespējami augstāku vērtību no viena koksnes kubikmetra. Turklāt ne mazāk nozīmīgs aspekts šādā izvērtēšanā ir Latvijas potenciāls un nākotnes prognozes citu augstas pievienotās vērtības pārstrādes produktu ražošanā no meža resursiem. Projekta finansēšanā tiktu piesaistītas tai skaitā ārvalstu investīcijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!