Foto: LETA

Vienotās Ķekavas novada videonovērošanas sistēmas ietvaros Reģionālā pašvaldības policija šogad paplašinās publiskās videonovērošanas pārklājuma tīklu, šim mērķim Ķekavas novada budžetā atvēlēti 20 000 eiro.

Kā stāsta Ķekavas novada pašvaldības iestādes Reģionālās pašvaldības policijas priekšnieks Māris Bomiņš, balstoties uz vienoto Ķekavas novada videonovērošanas koncepciju, sabiedriskās kārtības un iedzīvotāju drošības uzlabošanas nolūkos darbs pie videonovērošanas kameru modernizēšanas jau tika aizsākts 2019. gadā, Ķekavas novadā uzstādot vairāk nekā 40 jaunas digitālās videonovērošanas kameras. Arī pagājušajā gadā tika iegādātas 30 jaunas videonovērošanas kameras, daļa no tām tika uzstādītas, nomainot novecojušās jeb analogās kameras, un tās kalpoja par jaunu pieslēguma vietu izveidošanu.

"Tādējādi esam pilnībā pabeiguši darbus, kas bija nepieciešami veiksmīgai pāriešanai uz vienotu videonovērošanas sistēmu. Šogad plānojam paplašināt publiskās videonovērošanas pārklājuma tīklu, jo daļu no iepriekšējā gadā iegādātajām kamerām tiks turpināts uzstādīt arī šogad. 2021. gadā videonovērošanas sistēmas budžets tiks izlietots jaunu pieslēguma vietu izveidošanai," skaidro Bomiņš. Reģionālā pašvaldības policija šogad plāno vairāku videonovērošanas pieslēguma vietu izveidošanu Ķekavā, Katlakalnā, Rāmavā, Baložos un Valdlaučos.

Bomiņš informē, ka publiskās videonovērošanas kameru izvietošanas koncepcija paliek nemainīga un iekļauj galveno mērķi – uzlabot novada iedzīvotāju drošību Ķekavas novada teritorijā, īpašu uzmanību pievēršot, piemēram, šobrīd grūti kontrolējamām teritorijām, mācību iestādēm, sabiedriskām ēkām, atpūtas vietām.

"Palielinoties videonovērošanas kameru skaitam, pieaug arī ar videonovērošanas kameru palīdzību fiksētu pārkāpumu īpatsvars, kas papildus pierāda videonovērošanas kameru efektivitāti un lietderīgumu. Arī, stājoties spēkā jaunajam Administratīvās atbildības likumam, pieauga prasības pēc pierādījumu nostiprināšanas. Pašvaldības policijas darbinieku pieredze liecina, ka videonovērošanas ieraksta esamība izslēdz jebkuras šaubas par cilvēka vainu vai nevainīgumu pārkāpuma izdarīšanā. Tāpēc pašvaldības policijas darbinieki, veicot dienesta pienākumus, izmanto arī personīgos videonovērošanas reģistratorus un citu videonovērošanas tehniku, piemēram, termovīzoru, nakts redzamību, kas palīdz gan notvert pārkāpējus, gan arī nostiprināt pierādījumus par jau izdarītajiem pārkāpumiem," skaidro Bomiņš.

Jaunās videonovērošanas kameras jau ir uzstādītas Baložu pilsētā un Daugmales pagastā, kā arī lielākajā daļā Ķekavas pagasta. Videokameras ar augstu izšķirtspēju, plašu skatu leņķi un kustību noteikšanu tiek uzstādītas sabiedriski nozīmīgās vietās.

Tāpat Reģionālās pašvaldības policijas ekipējumā ir arī pārvietojamā videokamera, lai varētu operatīvi reaģēt atbilstoši vajadzībām, piemēram, peldēšanas sezonā šāda kamera lieti noder peldvietās sabiedriskās kārtības nodrošināšanas nolūkos, kā arī dažādos publiskos pasākumos, kuru norises vietas var mainīties. Tāpat pārvietojamā videokamera ir pateicīga tam, lai policija varētu fiksēt pārkāpumus par sadzīves atkritumu izmešanu tam nepiemērotajās vietās vai zādzību gadījumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!