Ķemeru sanatorijas restaurācijas projekta autors, Itālijas arhitekts Čezare Stefano Bernardinēli brīdinājis Privatizācijas aģentūru (PA), ka viņš un ar viņu saistītā firma "Exedra" tiesā ir piedzinusi no sanatorijas ēkas atjaunotāja mātes uzņēmuma "Ominasis Italia" vairāk nekā astoņus miljonus ASV dolāru (4,4 miljonus latu) par neapmaksāto darbu un it kā nodarītajiem zaudējumiem, šodien ziņo laikraksts "Diena".
Tiesvedības laikā "Ominasis Italia" aktīvi esot arestēti.

"Ominasis Latvia" pārstāvis Tofiks Kavars laikrakstam nav noliedzis ziņas par tiesas procesiem Itālijā, taču uzsvēris, ka tie saistīti ne tikai ar Latvijas projektu un nekavēs būvdarbus Ķemeros, kas bija iestrēguši nesaskaņoto projektu dēļ. Arī PA, kas pirms sešiem gadiem noslēdza ar "Ominasis" līgumu par ēkas privatizāciju, pagaidām noskaņota optimistiski un neredzot pamatu bažām par sanatorijas tālāko likteni.

"Dienas" rīcībā nonākušajā arhitekta vēstulē PA apgalvots, ka viņš pirms gada Itālijas tiesā no "Ominasis" piedzinis vairāk nekā trīs miljonus ASV dolāru, bet "Exedra" - piecus miljonus ASV dolāru, un pērn decembrī tiesa arestējusi "Ominasis" aktīvus uzņēmuma galvenajā birojā.

Šā gada marta vidū sūtītajā vēstulē arhitekts pauž bažas, ka piedzītās summas dēļ "Ominasis" var būt spiests pārdot Ķemeru sanatoriju, tādēļ lūdz PA viedokli par turpmāko rīcību.

Aģentūrā laikrakstam skaidrojuši, ka tā ir tikai informatīva vēstule un PA negrasās iejaukties "Ominasis" un arhitekta strīdā, atstājot to investora ziņā, jo PA uzdevums ir uzraudzīt investīciju ieguldīšanu sanatorijā un līgumsaistību pildīšanu. PA pārstāvji norādījuši, ka paša itāliešu arhitekta izstrādātais projekts radījis lielas problēmas ēkas atjaunošanas laikā, jo tas bijis neprecīzs. Savukārt sanatorijas pārdošana nav iespējama, jo tās privatizācija vēl nav pabeigta.

"Tās ir arhitekta fantāzijas," sacīja PA pārstāvis Arvis Freibergs. Viņš uzsvēra, ka "Ominasis Latvia" pilda savas saistības un turpina ēkas rekonstrukciju - ir saņemti nepieciešamie projektu saskaņojumi un jau šonedēļ plānots atsākt ziemas periodā pārtrauktos būvdarbus.

Arhitekta birojs uz "Dienas" jautājumiem vakar neatbildēja, taču vēstule PA liecina, ka strīda pamatā ir tas, ka par viņa darbu nebija samaksāts. Kavars apgalvoja, ka samaksa notikusi saskaņā ar līgumiem, un, skaidrojot arhitekta vēršanos tiesā, vien piebilda, ka "cilvēki mēdz kļūt alkatīgi".

Zaudējumu tiesā viņš skaidroja ar to, ka "Ominasis" nav reaģējis uz arhitekta prasību. "Viņš uz tiesu aizgāja viens, mēs ar viņu netiesājāmies. Tagad gan sniegsim savu prasību," sacīja Kavars. Viņš pastāstīja, ka ar Bernardinēli "Ominasis" izstrādā projektus arī Ēģiptē un citur, bet Ķemeru sanatorijas nepilnīgā projekta dēļ "Ominasis" plāno iesniegt pret viņu pretprasību.

Lai gan PA norāda, ka pagaidām nav pamata satraukumam, sanatorijas atjaunošana vairākkārt ir novilcināta. Ieguvis ēku, investors solīja līdz 2003.gada rudenim Ķemeros investēt desmit miljonus latu, taču solījumus nespēja izpildīt gan projektu pārstrādāšanas, gan ieilgušās saskaņošanas dēļ. PA pat savulaik apsvēra iespēju lauzt privatizācijas līgumu, taču līdz tam nenonāca - uzņēmumam noteica soda naudu par kavējumiem, un pērn pavasarī tas aktīvi sāka rekonstrukciju, tādēļ PA pagarināja investīciju ieguldīšanas termiņu līdz 2007.gadam.

Par sanatorijas operatoru ir izvēlēts "Kempinski" viesnīcu tīkls, kas solījis Ķemeros izveidot luksusa kūrortu ar Spā jeb ūdens relaksācijas un ārstniecības kompleksu. Pašlaik ir atjaunota Ķemeru sanatorijas ēkas fasāde, ielikti jauni logi, taču iekšdarbi un komunikāciju ievilkšana vēl nav sākta, informē "Diena".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!