Foto: DELFI
Raugoties uz reālo būvdarbu gaitu Tabakas fabrikā, Miera ielā 58, līguma laušana ar būvniekiem diemžēl bija prognozējama, pauda Kultūras ministrijā (KM).

KM pārstāve Iveta Bērziņa-Bebriša norādīja, ka uzņēmuma "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) pārstāvji ir pastāvīgi informējuši par problēmām, kuras radušās Tabakas fabrikas pielāgošanā Jaunā Rīgas teātra (JRT) darbam, kamēr tā ēka Lāčplēša ieā 25 tiek rekonstruēta. KM pārstāvji tādēļ jau sapratuši, ka JRT pārvākšanās uz pagaidu telpām aizkavēsies.

VNĪ pārstāve Jolanta Grāmatniece pastāstīja, ka pēc vairākām apsekošanām, sarunām ar būvniekiem, kā arī rakstiskām vēstulēm 5. augustā valsts nekustamo īpašumu pārvaldītāji saprata, ka ir pēdējais brīdis un iekavētos darbus vairāk nav iespējams atgūt."Tādēļ arī pieņēmām sāpīgo lēmumu lauzt līgumu," teica Grāmatniece.

Ministrijā uzskata, ka savā ziņā teātra pārvākšanās uz pagaidu telpām nākamajā vasarā būs gan teātrim, gan skatītājiem draudzīgāks risinājums nekā iepriekš plānotais termiņš šīs sezonas vidū. Tas ļaujot kvalitatīvi un bez pārrāvuma pabeigt nākamo sezonu. Ministrijā gan uzsver, ka būtiskāks par Miera ielas 58 rekonstrukcijas termiņa kārtējo maiņu ir jautājums par JRT ēkas rekonstrukcijas pabeigšanu iepriekš plānotajā termiņā, lai īstenotos iecerētais - Latvijas valsts simtgadē jaunā kvalitātē atklāt JRT.

Jau vēstīts, ka VNĪ apturējuši līguma darbību ar bijušās Tabakas fabrikas remontdarbu veicējiem, uzņēmumu "RBSSKALS Būvvadība", jo konstatēts, ka pašreizējā būvdarbu izpilde atpaliek no noteiktā darbu izpildes grafika, tādējādi nenodrošinot būvdarbu pabeigšanu, pieņemšanu ekspluatācijā un nodošanu VNĪ līdz 30. novembrim. Tāpat objektā netiek nodrošināts plānotais darbinieku skaits, kā arī netiek atgūti iekavētie darbi, un līdz ceturtdienai, 11. augustam, uzņēmējs nav iesniedzis līgumsaistību izpildes garantiju.

Lai turpinātu darbu pie Tabakas fabrikas ēkas pielāgošanu JRT vajadzībām, atbilstoši Publisko iepirkumu likumam, VNĪ veiks sarunu procedūru par būvdarbu veikšanu objektā. Tabakas fabrikas remontu JRT vajadzībām bija paredzēts veikt līdz šī gada augustam. Būvdarbu veicēji "RBSSKALS Būvvadība" bija uzvarējuši iepirkumā, kura kopējā līgumcena ir 1 999 590 eiro, neskaitot pievienoto vērtības nodokli.

Jau ziņots, ka nepilnību dēļ pagājušā gada nogalē iekavējās JRT rekonstrukcijas projekta īstenošana. Ēkas rekonstrukciju bija paredzēts sākt jau 2014. gada rudenī un pabeigt divu gadu laikā līdz šim gadam. Lāčplēša ielas ēkas rekonstrukcijas projektam atvēlētā summa sasniedz 19 006 268 eiro. Iepirkumā, kas noslēdzās 26. jūlijā par JRT ēku kompleksa rekonstrukcijas (pārbūves) būvdarbiem saņemti astoņi pieteikumi. Pašlaik paredzēt, ka JRT, visticamāk, visu jauno sezonu pavadīs ēkā Lāčplēša ielā 25.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!