Foto: Publicitātes foto/SIA "Depozīta Iepakojuma Operators"
Gadījumā, ja nesaplacinātu iepakojumu ar Latvijas depozīta zīmi neizdodas nodot taromātā, depozīta sistēmas pārvaldītājs SIA "Depozīta Iepakojuma Operators" aicina sazināties, izmantojot epastu vai platformu "Whatsapp".

Uz e-pastu "jautajumi@dio.lv" vai numuru +371 20224214 lietotnē "Whatsapp" problēmu gadījumā jānosūta depozīta punkta adrese, veikala nosaukums, nodošanas laiks un iepakojuma fotogrāfija ar labi nolasāmu svītrkodu un depozīta zīmi.

Savukārt, ja taromātam nepieciešama iztukšošana vai apkope, jāvēršas pie konkrētā veikala darbiniekiem.

SIA "Depozīta Iepakojuma Operators" arī aicina iedzīvotājus izmantot depozīta sistēmu atbildīgi, lai tā būtu ērta un patīkama sabiedrībai un atvieglotu ikdienu arī citām depozīta sistēmā iesaistītajām pusēm, tostarp veikalu darbiniekiem.

Plastmasas pudeles taromātā vēlams nodot ar visu korķīti, lai nodrošinātu ne tikai iepakojuma, bet arī korķīša pārstrādi. Taču atkārtoti uzpildāmu stikla pudeļu gadījumā situācija ir pretēja, un pirms to nodošanas taromātā vai manuālajā depozīta punktā korķīšus ir nepieciešams noņemt. Atkārtoti uzpildāmās stikla pudeles var identificēt pēc depozīta zīmes, uz kuras attēlota burtu kombinācija "AU".

Uzmanība tāpat jāpievērš arī nestandarta iepakojumiem, piemēram, pudelēm ar plastmasas rokturi – tā kā depozīta sistēmā tiek reģistrēta iepakojuma forma, šāds rokturis var apgrūtināt taras automatizētu nodošanu, tādēļ to jānoņem un jāizmet atbilstošajā šķirošanas konteinerā.

Viens no priekšnoteikumiem, lai taromāts pieņemtu depozīta iepakojumu, ir tā iztukšošana, taču šim faktoram ir būtiska loma arī patīkamas depozīta punkta vides nodrošināšanā. Nododot tīru iepakojumu, samazinās taromātu sensoru sasmērēšanās risks – ja sensori tiek sasmērēti, ir nepieciešama biežāka taromāta apkope no veikala darbinieku puses, kas savukārt lietotājiem nozīmē biežākus pārtraukumus konkrētā taromāta darbībā.

Pie depozīta punktiem uzstādīti konteineri, un iedzīvotāji ir aicināti tajos ievietot tikai tos plastmasas, metāla vai stikla dzērienu iepakojumus, kurus taromāts nav pieņēmis. Depozīta sistēmas operators aicina konteineros nemest sadzīves un citus nešķirotus atkritumus, jo šāda darbība uzskatāma par negodprātīgu, turklāt tādā veidā tiek neatgriezeniski sabojāts jau sašķirotais materiāls un tiek samazinātas iespējas to pārstrādāt. Tāpat šādi tiek pārslogoti arī konteineri un pie depozīta punktiem var veidoties nekārtība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!