Foto: Pixabay

Salaspils kodolreaktora likvidācijas pasākumiem piešķirtie līdzekļi joprojām tiek izlietoti citiem, sākotnēji neplānotiem pasākumiem, secina Valsts kontrole.

Kopš 2015. gada piešķirtais valsts budžeta finansējums 9,6 miljonu eiro apmērā ir sistemātiski pārdalīts. 3,5 miljoni eiro ir uzkrāti valsts SIA “Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs” kontā, 4,2 miljoni eiro ir izlietoti citiem, sākotnēji neplānotiem un ar reaktora likvidēšanu nesaistītiem pasākumiem. 1,9 miljoni eiro ir izlietoti Salaspils kodolreaktora un radioaktīvo atkritumu glabātavas “Radons” apsaimniekošanai. Kamēr tiešajiem kodolreaktora likvidācijas pasākumiem izlietoti 16,5 tūkstoši eiro.

Izņēmums nav bijis arī 2020. gads, kad kodolreaktora likvidācijai piešķirti valsts budžeta līdzekļi vairāk nekā viena miljona eiro apmērā, no kuriem 83 % ir izlietoti citiem, sākotnēji neplānotiem un ar reaktora likvidēšanu nesaistītiem pasākumiem.

Valsts kontrole secina, ka joprojām netiek sasniegts plānotais pasākumu īstenošanas progress, tādējādi nemazinot vides kvalitātes pasliktināšanās risku. Faktiski neatliekamais pasākums ir izrādījies atliekams. Katru gadu tā uzturēšana izmaksā vēl vismaz 150 tūkstošus eiro.

Šis ir ceturtais gads pēc kārtas, kad Valsts kontrole par atbilstības jautājumu “Salaspils kodolreaktora likvidācijas pasākumu īstenošana” sniedz negatīvu atzinumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!