Degvielas tirgotāja "LUKoil Baltija R" valdes priekšsēdētājs Haims Kogans atzīst, ka uzņēmuma attīstību un iespējas pievienot mazākas kompānijas Latvijā patlaban ļoti ierobežo Konkurences likums, kuru "LUKoil Baltija R" centīšoties apiet.
Trešdien intervijā laikrakstam "Bizness&Baltija" Kogans norādījis, ka pašreiz Konkurences likums ļauj pilnveidoties tikai mazajām kompānijām. "Pie mums mazos tirgotājus aizsargā Konkurences likums, kuru pieņēma mūsu 100 gudrākās galvas. Taču tas vispār neietilpst nekādos rāmjos. Tajā ir rakstīts: ja gada apgrozījums sasniedz 25 miljonus latu, tad tālāku investīciju piesaistei nepieciešama Konkurences padomes atļauja. Un, kas iznāk: pārdodot, piemēram, ziepes, es varu iegūt 100% tirgus, bet man nekad mūžā nebūs 25 miljonu latu apgrozījums gadā. Bet mūsu biznesā, it sevišķi, ja cenas pieaug, tas ir aptuveni pusotra mēneša darbs," teicis Kogans.

Viņš atzīmējis, ka patlaban Latvijā ir vairāk nekā 500 degvielas uzpildes staciju, kas pieder 50 - 60 kompānijām. "Bet es tās nevaru nedz nopirkt, nedz apvienoties ar tām. Kaut gan tieši šajās dienās es saņēmu sarakstu ar 50 - 60 stacijām, kuras to īpašnieki vēlas pārdot. Un mēs būtu tās gatavi pirkt, taču mums neļauj Konkurences padome (KP). Bet kompānijai, kura nevar augt, sākas stagnācija," kritisks bijis viena no Latvijā vadošajiem degvielas tirgotājiem vadītājs.

Kogans arī paudis neizpratni par neseno KP aizliegumu "LUKoil" pievienot Latvijas degvielas kompāniju "Virši - A". Vaicāts, kā tad kompānija domā attīstīties, Kogans bildis, ka ir gatavs meklēt ceļus likuma apiešanai. "Neslēpšu: centīšos šo Konkurences likumu kaut kā apiet. Mēs attīstīsimies, par spīti, visiem sprunguļiem, kas tiek likti mūsu riteņos. Bet Saeimai ir jāpārstrādā likums, jo tas nav pilnīgs. Pirmkārt, tur nav ne vārda minēts par tirgus sadalījumu. Otrkārt, 25 miljoni latu - tā ir summa, kas mūsu inflācijas apstākļos, vairs neko neizsaka," skaidrojis Kogans.

Jau vēstīts, ka jūlija sākumā KP aizliedza apvienoties "LUKoil" saistītajam uzņēmumam SIA "Grima" un SIA "Virši -A". Padome atzīmēja, ka "Grima" pārņemot "Virši - A", iegūtu tirgu, kas izvietots lielākajā daļā Latvijas teritorijas, un konkurētu ar citiem degvielas mazumtirgotājiem. Ņemot vērā, ka degvielas mazumtirgotāja Latvijā "LUKoil Baltija R" un "Grimas" īpašnieces a/s "Luktarna" vadībā ir vienas un tas pašas amatpersonas vai radinieki, KP uzskata, ka šis apstāklis mazinātu konkurenci.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!