Foto: PantherMedia/Scanpix

Naftas un naftas produktu cenu kāpums ir apstājies, un turpmāk nav gaidāmas straujas cenu svārstības, biznesa portālam "Nozare.lv" norāda eksperti.

Patlaban naftas un naftas produktu cenu kāpums vairs neturpinās, taču tas ir apstājies augstākā līmenī, nekā šī gada pirmajā pusgadā, skaidro Latvijas Degvielas tirgotāju asociācijas valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Stirāns

Viņš arī uzsver, ka Latvijā pēdējā laikā mazumtirdzniecības cenu pieaugums ir tieši saistīts ar naftas produktu pasaules cenu kāpumu.

AS "SEB banka" makroekonomikas eksperts Dainis Gašpuitis norāda, ka vērojamais degvielas cenu pieaugums nav nekas ārkārtējs. Lai degvielas cena izlauztos virs lata, ir jānotiek pēkšņiem satricinājumiem vai krasam optimisma kāpumam saistībā ar potenciālo pieprasījuma pieaugumu. Tuvākajā laikā cenas varētu svārstīties ierastajā amplitūdā dažu santīmu apmērā, kas nozīmē, ka tās var arī atkāpties, prognozē eksperts.

Viņš arī norāda, ka nesenais naftas cenu lēciens balstās vairāku faktoru ietekmē. Pēdējo nedēļu laikā bija samazinājušās ASV rezerves un notika pastiprināta spekulatīvu resursu ieplūde nākotnes darījumu tirgū, ko veicināja pozitīvu gaidu uzplaiksnījums par potenciālā pieprasījuma pieaugumu. Kāpumu balstīja arī bažas par piegādes ierobežojumiem no Vidējiem Austrumiem un Ziemeļāfrikas.

"Tuvākajos mēnešos cenas varētu uzturēt piedāvājuma ierobežojumi sakarā ar ik sezonas īstenojamo uzturēšanas darbu sākšanu ieguves platformās Ziemeļjūrā," uzsver eksperts. Viņš arī norāda, ka cenu būtiska krituma iespēja ir salīdzinoši neliela.

"OPEC mērķa cena paliek nemainīga - 100 ASV dolāru (54 lati) par barelu. Turklāt citu spēlētāju pozīciju stiprināšanās vēl būtiski nevājina OPEC krampi, lai noturētu sev vēlamo cenu. Naftas cenas saglabās savu svārstīgo dabu, taču ļoti krasām svārstībām pagaidām īsti nav pamata," norāda eksperts.

Līdz ar to orientējošs mērķis šim un nākamajam gadam būtu 107 ASV dolāri (57,8 lati) par barelu kā gada vidējā cena. Eksperts skaidro, ka, uzlabojoties globālās ekonomikas vērtējumam, tam sekos arī naftas cenas. Pagaidām Ēģiptes nemieru asums esot pierimis. Vienlaikus esot grūti prognozēt jaunus nemieru uzliesmojumus Vidējos Austrumos, reģionā, kurā saspīlējums pārskatāmā nākotnē noteikti saglabāsies augsts. Tādēļ ar šādiem riska faktoriem esot jārēķinās.

"Sācies atvaļinājuma laiks, kas ietekmē pieprasījumu. Uz rudeni tas varētu nedaudz pierimt, bet priekšplānā iznākt jauni faktori," uzsver Gašpuitis.

Kā ziņots, dīzeļdegvielas cena mazumtirdzniecībā Latvijā jūlija vidū bija 1291,99 eiro (908 lati) par 1000 litru, kas ir ceturtais zemākais līmenis Eiropas Savienībā (ES).

Vismazāk dīzeļdegviela maksāja Luksemburgā - 1198,34 eiro (839 lati), bet visvairāk Itālijā - 1652,72 eiro (1157 lati) par 1000 litru.

Igaunijā dīzeļdegvielas cena mazumtirdzniecībā jūlija vidū bija 1305 eiro (914 lati) par 1000 litru, kas ir sestā zemākā cena ES, bet Lietuvā - 1274,86 (893 lati) eiro par 1000 litru, kas ir trešā zemākā cena.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!