Foto: DELFI
Lielākā Latvijas auto kravu pārvadājuma uzņēmuma SIA "Kreiss" darbība Norvēģijā ir pilnībā atjaunota, portālu "Delfi" informēja uzņēmumā.

Norvēģijas Darba inspekcija 2020. gada 24. janvārī lēmumā nr. 2019/77303 ir apstiprinājusi, ka ir atcēlusi uzņēmumam SIA "Kreiss" īslaicīgi noteikto aizliegumu veikt kabotāžas pārvadājumus Norvēģijā. "Līdz ar to "Kreiss" turpina īstenot savu komercdarbību Norvēģijā plānotajos apjomos un sekmīgi pildīt savus noslēgtos līgumus ar saviem partneriem un klientiem," sacīja uzņēmuma preses pārstāve Natālija Vihrova.

Tāpat uzņēmumā kategoriski noliedz informāciju par to, ka tas autovadītājiem izmaksā mazākas algas kā to nosaka Norvēģijas likumdošana: "Uzņēmuma darbība atbilst Norvēģijas darba likumdošanas normām un komerctiesību regulējumam, ko apstiprina neatkarīgu ekspertu auditi, ko regulāri veic SIA "Kreiss" lielākie starptautiskie un Norvēgijas klienti. Katrs tāds audits ir noslēdzies pozitīvi, bez būtiskiem aizrādījumiem," sacīja Vihrova.

"Delfi" iepriekš vēstīja: inspekcija Latvijas uzņēmumam no 20. janvāra liegusi darbību valsts teritorijā. Kā liecina Norvēģijas Kravas auto īpašnieku arodbiedrības (NLF) paustais, Latvijas uzņēmums jau ilgstoši neesot spējis atrisināt attiecības ar atbildīgo Norvēģijas Darba inspekciju. Pārkāpumu sarakstā, kā norāda asociācija, atrodama neatbilstoša algu izmaksa: minimālo 167,5 kronu (17 eiro) vietā maksātas 24 kronas (2,4 eiro) par vienu darba stundu.

Uzņēmums šos pārmetumus noraida.

"Kā jau agrāk informējām, izveidojusies situācija nebija uzskatāma par konfliktu starp "Kreiss" un Norvēģijas Darba inspekciju. Ņemot vērā atšķirīgo atsevišķu tiesību normu interpretāciju Latvijā un Norvēģijā, starp pusēm pastāvēja atšķirīgi viedokļi par informācijas sniegšanas formu, saturu un termiņiem, kas noveda pie tā, ka no Norvēģijas Darba inspekcijas puses formāli tika uzskatīts, ka SIA "Kreiss" ir nokavējusi pieprasītās informācijas iesniegšanu, kaut gan pēc būtības visa pieprasītā informācija bija sniegta laicīgi. SIA "Kreiss" jau vairāk kā 25 gadus aktīvi strādā, lai veido un attīstītu savu uzņēmējdarbību Eiropas, NVS un Āzijas valstu teritorijās. Uzņēmuma praksē nav bijuši starpgadījumi ar šo valsts institūcijām un svarīgi ir atzīmēt, ka visa pieprasītā informācija no šo attiecīgo valstu institūcijām vienmēr ir tikusi sagatavota un iesniegta laicīgi," skaidroja Vihrova.

Viņa uzsver, ka "Kreiss" nodrošina Latvijas tiesību normatīvajos aktos iekļauto prasību izpildi par autovadītāju darba algām un sociālajām garantijām. "Darbiniekiem, kuri nodrošina starptautisko auto pārvadājumu pakalpojumu sniegšanu Norvēģijā, darba samaksa tiek nodrošināta atbilstoši Norvēģijas darba likumdošanas prasībām, noslēgtajiem darba līgumiem un pie darba līgumiem noslēgtajām papildus vienošanām par darba samaksas noteikumiem Norvēģijā," sacīja Vihrova.

SIA "Kreiss" dibināta 1994. gadā un 2017. gadā bija starp Latvijas 30 lielākajiem uzņēmumiem pēc apgrozījuma. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 2 000 000 eiro, un tas vienādās daļās (pa 50% kapitāldaļu) pieder Andrejam Kuzņecovam un Sergejam Zaļizko.

Uzņēmuma apgrozījums 2018. gadā bija 174,149 miljoni eiro, kas ir par 0,5% vairāk nekā gadu iepriekš, taču uzņēmums cieta zaudējumus 1,581 miljona eiro apmērā pretstatā peļņai gadu iepriekš. Dati par kompānijas 2019. gada apgrozījumu un peļņu "Lursoft" datubāzē vēl nav iekļauti.

"Kreiss" bija viens no finālistiem Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras "Eksporta un inovāciju balvas 2019" konkursā kategorijā "Eksportspējīgākais komersants" lielo/vidējo komercsabiedrību grupā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!