Foto: LETA

Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) uzskata, ka projekta "Rail Baltica" virzību iespējams panākt tikai pārrunu rezultātā.

Kučinska ieskatā vienīgais veids, kā var veicināt projekta tālāku virzību, ir pārrunu process ar Lietuvu, pauda premjera preses sekretārs Andrejs Vaivars.

Līdz izšķirošajam datumam gan vēl esot laiks, norāda valdības vadītājs.

Kā ziņots, ja Baltijas valstis arī turpmāk nespēs atrast kopīgu valodu jautājumā par Eiropas standarta platuma dzelzceļa līnijas "Rail Baltica" projektu, tās var zaudēt šim projektam piešķirtos līdzekļus, brīdinājis EP Transporta un tūrisma komitejas priekšsēdētājs Mihaels Krāmers.

Intervijā portālam "15min.lt" viņš paudis neizpratni par Lietuvas nostāju un vēlmi darbu konkursus izsludināt atsevišķi, nevis ar Baltijas valstu kopuzņēmuma "RB Rail" starpniecību.

Pēc Krāmera teiktā, vienoties par projekta īstenošanu izdosies tad, kad tam piekritīs Lietuva. "Baltijas valstīm ir jāstrādā kopā. Ir vajadzīgs galīgais lēmums, kura joprojām nav. Zinu, ka trūkst politiskā lēmuma, kas jāpieņem Lietuvas Satiksmes ministrijai," viņš sacījis.

Eiropas Komisijas (EK) pārstāve Ziemeļjūras–Baltijas koridora projekta koordinatore Katrīna Trautmane jau jūnijā aicināja Baltijas valstis vienoties par "RB Rail" pārvaldību. Vēl pirms tam viņa jau brīdināja, ka valstis var palikt bez atbalsta līdzekļiem, ja nespēs atrast kopīgu valodu.

Kučinskis EP un EK pārmetumus Lietuvai par kavēšanos viest skaidrību "Rail Baltica" projekta tālākajā virzībā uzskata par pamatotiem. Premjers trešdien Saeimas Baltijas lietu apakškomisijas sēdē norādīja, ka saistībā ar "Rail Baltica" projekta īstenošanu no Lietuvas 7. septembrī tiek gaidīta informācija par ieceres tālāko virzību. Viņš arī uzsvēra, ka šo jautājumu pārrunājuši Baltijas valstu valdību vadītāji.

Premjerministrs gan piebilda, ka lielākas skaidrības iegūšanai jāgaida oktobra beigas, kad noslēgsies pašu lietuviešu vērtējumā par "neredzēti karstu" dēvētais parlamenta priekšvēlēšanu laiks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!