Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) ministru padomes sanāksmes laikā Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) un OECD ģenerālsekretārs Anhels Gurija Parīzē svinīgi parakstījuši līgumu par Latvijas pievienošanos organizācijai.

Latvijai, lai noslēgtu oficiālo pievienošanos procesu, līgums vēl jāratificē Saeimā.

"Latvijas pievienošanās process OECD jau ir devis konkrētus ieguvumus un uzlabojumus – tas ir bijis dzinējspēks valsts kapitālsabiedrību pārvaldes reformai un kalpojis kā papildu stimuls, lai celtu mūsu kapacitāti cīņā ar kukuļošanu starptautiskajos biznesa darījumos," pēc līguma parakstīšanas sacīja Kučinskis.

Paredzēts, ka iestāšanās pašlaik 34 pasaules attīstītāko valstu blokā Latvijai dos būtiskus ieguvumus, tostarp uzlabos Latvijas starptautisko kredītreitingu, kas savukārt ietekmē procentu likmi, par kādu valdība un uzņēmumi var piesaistīt finansējumu. Tādējādi samazināsies valsts parāda apkalpošanas izmaksas, iepriekš skaidroja Ārlietu ministrijā.

Tāpat dalība OECD nozīmē atbilstību noteiktiem augstiem standartiem uzņēmējdarbībā, investīciju vides sakārtošanā un investīciju aizsardzībā. Pēc iestāšanās OECD Latvija tiks iekļauta OECD veiktajos tautsaimniecības nozaru politikas pārskatos un pētījumos, statistikas un citās datubāzēs. Šiem pētījumiem ir augsta ārvalstu investoru, starptautisko finanšu institūciju un uzņēmēju uzticība.

Paredzēta arī iespēja vērtēt un uzlabot Latvijas izglītības sistēmu saskaņā ar citu OECD dalībvalstu labākajiem piemēriem, tostarp par darba tirgum nepieciešamo prasmju attīstīšanu. Tāpat tiks uzlabotas un pilnveidotas valsts pārvaldē strādājošo kompetences un zināšanas. Latvijas valsts pārvaldei tiks nodrošināta pieeja plašai un daudzpusīgai ekspertīzei, kas palīdzēs izvēlēties piemērotākos risinājumus konkrēto politiku uzlabojumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!