Foto: Pixabay

Pagājušajā gadā būvniecības sektora kopējais apgrozījums sasniedza 5,39 miljardus eiro, savukārt peļņa – 190,81 miljonus eiro, liecina "Lursoft" apkopotie dati. Salīdzinot ar gadu iepriekš, apgrozījuma rādītājs audzis par 14,88%, bet peļņa – par 59,95%.

Aizvadītajā gadā visos ceturkšņos būvniecības nozarē bija vērojama lejupslīde, mazinoties investīcijām būvniecībā, liecina Ekonomikas ministrijas publiskotais ziņojums. Jau 2021. gadā būvniecības nozari negatīvi ietekmēja Covid-19 pandēmijas radītais globālais izmaksu pieaugums, īpaši būtiski palielinoties kokmateriālu un metālu cenām, savukārt 2022. gadā spiedienu uz būvniecības izmaksām pastiprināja Krievijas pilna mēroga bruņotais iebrukums Ukrainā. Tā rezultātā būtiski saasinājās atsevišķu būvmateriālu pieejamība, kā arī ievērojami sadārdzinājās energoresursi.

Aizvadītajā gadā visos ceturkšņos būvniecības nozarē bija vērojama lejupslīde, mazinoties investīcijām būvniecībā, liecina Ekonomikas ministrijas publiskotais ziņojums. Jau 2021. gadā būvniecības nozari negatīvi ietekmēja Covid-19 pandēmijas radītais globālais izmaksu pieaugums, īpaši būtiski palielinoties kokmateriālu un metālu cenām, savukārt 2022. gadā spiedienu uz būvniecības izmaksām pastiprināja Krievijas pilna mēroga bruņotais iebrukums Ukrainā. Tā rezultātā būtiski saasinājās atsevišķu būvmateriālu pieejamība, kā arī ievērojami sadārdzinājās energoresursi.

Ekonomikas ministrijas publiskotie dati liecina, ka lejupslīde 2022. gadā bija vērojama visās būvniecības pamatgrupās, taču visizteiktāk negatīvā ietekme bija vērojama nedzīvojamo ēku būvniecības segmentā, kā arī dzīvojamo māju segmentā, ko var skaidrot ar privāto investoru nogaidošo nostāju attīstīt komerciālos objektus pašreizējos ekonomiskajos un ģeopolitiskajos apstākļos.

Teju pusi, t.i., 48,63%, no kopējā būvniecības nozares apgrozījuma 2022. gadā veidoja TOP 100 līderi.

TOP 100 lielākie būvniecības uzņēmumi 2022. gadā kāpinājuši savu apgrozījumu līdz 2,62 miljardiem eiro, kas gada laikā ir pieaugums par 34,85%.

"Lursoft" izpētījis, ka no TOP 100 lielāko būvniecības uzņēmumu sarakstā esošajām kompānijām vairākumam izdevies pērn strādāt ar apgrozījuma kāpumu. Apgrozījuma pieaugums 2022. gadā reģistrēts 87 uzņēmumiem, kamēr kritums – 13.

Vadoties no uzņēmuma sniegtās informācijas, pērn ar apgrozījuma kritumu strādājis arī nozares līderis AS "UPB", kura apgrozījums sarucis no 207,67 miljoniem eiro 2021. gadā līdz 204,28 miljoniem eiro pērn.

Balstoties uz "Lursoft" Multi atskaites datiem, ar apgrozījuma kritumu AS "UPB" strādājis otro gadu pēc kārtas. 2020. gadā tas sasniedza savu līdzšinējo apgrozījuma rekordu – 223, 45 miljonus eiro.

Tikmēr saraksta otrajā vietā esošais SIA "Merks" var lepoties ar vērā ņemamu apgrozījuma kāpumu. Pēc tam, kad 2021. gadā SIA "Merks" apgrozīja 61,86 miljonus eiro, pērn uzņēmuma apgrozījums audzis vēl par 76,14%, sasniedzot jau 108,96 miljonus eiro. Iepriekš ar apgrozījumu, kas pārsniedz 100 miljonu eiro atzīmi, SIA "Merks" strādājis vien 2018. gadā, kad rādītājs sasniedza 144,41 miljonus eiro. Iesniegtajā vadības ziņojumā SIA "Merks" norādījis, ka 79% no tā apgrozījuma 2022. gadā veidoja privāto pasūtītāju projekti.

"Lursoft" dati liecina, ka 2022. gadā SIA "Merks" ne tikai palielinājis savu apgrozījumu, bet arī kāpinājis peļņu. Tās apmērs pēc nodokļu nomaksas sasniedzis 2,19 miljonus eiro, kas ir par 39,33% vairāk nekā gadu iepriekš.

Ievērojams apgrozījuma pieaugums 2022. gadā raksturo arī AS "A.C.B.", kam pēc apgrozījuma krituma gan 2019., gan arī 2020. gadā pēdējie divi gadi atkal nesuši pieaugumu. "Lursoft" pieejamie dati liecina, ka 2022. gadā AS "A.C.B." apgrozījums palielinājies par 43,21%, sasniedzot jau 105,6 miljonus eiro.

Pagājušais bijis pirmais gads visā AS "A.C.B." vairāk nekā 30 gadus ilgajā darbības pieredzē, kad tā apgrozījums pārsniedzis 100 miljonu eiro robežu. Apgrozījuma pieaugums līdzi nesis arī peļņas kāpumu, rādītājam pēc nodokļu nomaksas aizvadītajā gadā sasniedzot 2,78 miljonus eiro. Iesniegtajā vadības ziņojumā ceļu būves firma skaidrojusi, ka peļņa augusi galvenokārt pateicoties veiktajiem izmaksu optimizācijas pasākumiem.

Pārskata gadā AS "A.C.B." vadība turpināja grupas integrācijas pasākumus, lai palielinātu kopējo grupas sadarbību un uzlabotu tās pārvaldību, optimizējot resursus un stiprinot tirgus pozīcijas. Paralēli tika veikti ieguldījumi AS "A.C.B." attīstībā, kā rezultātā uzņēmums turpmākajos gados būtiski palielinās apgrozījumu un rentabilitāti. 2022. gadā tika turpināts darbs pie potenciālajiem investīciju projektiem un jaunām tirgus iespējām.

Analizējot datus par TOP 100 būvniecības uzņēmumiem ar lielāko apgrozījumu 2022. gadā, redzams, ka ne visiem līderiem izdevies pagājušo gadu noslēgt ar peļņu.

No TOP 100 sarakstā iekļuvušajiem uzņēmumiem ar zaudējumiem pērn strādājusi ceturtā daļa. Vislielākie zaudējumi bijuši diviem Kurzemes būvniecības uzņēmumiem – SIA "UPB Nams" (5,99 miljonu eiro zaudējumi) un SIA "SC Grupa" (3,77 miljonu eiro zaudējumi).

Iesniegtajā vadības ziņojumā SIA "UPB Nams" atzīst, ka būtiskākā ietekme uz uzņēmuma rezultātu saistīta ar izejmateriālu cenu pieaugumu, lielākoties ar metāla cenu sadārdzinājumu, taču principā tas attiecināms uz gandrīz visām būvmateriālu grupām. Pēdējos divos gados SIA "UPB Nams" strādājis ar apgrozījuma kritumu – ja 2020. gadā tā apgrozījums sasniedza 61,46 miljoni eiro, tad 2021. gadā – 26,61 miljons eiro, bet pērn – 24,12 miljoni eiro. Zaudējumi būvkompānijai bijuši arī 2021. gadā, kad tie sasnieguši 2,02 miljonus eiro.

Jāpiebilst, ka arī SIA "SC Grupa" savā vadības ziņojumā radušos zaudējumus skaidrojusi ar straujo izmaksu pieaugumu. "Pārskata gada 24. februārī Krievija uzsāka tās brutālo iebrukumu Ukrainā, kas izraisīja strauju un nekontrolētu cenu pieaugumu praktiski visiem ceļu būvei nepieciešamajiem resursiem: bitumenam, degvielai, gāzei. Šo resursu cenu pieaugums savukārt izraisīja transporta un būvtehnikas pakalpojumu, minerālo materiālu u.c. izmaksu strauju kāpumu," norādījusi SIA "SC Grupa".

"Lursoft" izpētījis, ka ar zaudējumiem 2022. gadā strādājuši 35,4% no visiem būvniecības uzņēmumiem, kuri iesnieguši pārskatus par pagājušo gadu un pērn guvuši ieņēmumus no saimnieciskās darbības, savukārt 42,5% uzņēmumu reģistrēts peļņas kritums.

Analizējot datus par TOP 100 lielāko būvniecības uzņēmumu peļņu 2022. gadā, redzams, ka pirmajā vietā izvirzījies SIA "Citrus Solutions", kuram gada laikā izdevies vērā ņemams peļņas lēciens – no 1,01 miljona eiro gadu iepriekš līdz 8,32 miljoniem eiro pērn. Aizvadītais gads uzņēmumam nesis arī ievērojamu apgrozījuma pieaugumu, rādītājam palielinoties no 29,23 miljoniem eiro līdz 57,92 miljoniem eiro.

Pētījuma sagatavošanas brīdī datus par peļņu 2022. gadā vēl nebija publiskojis AS "UPB", kas gadu iepriekš bija nopelnījis 5,9 miljonus eiro.

Līdzās būvkompānijām ar daudzu gadu pieredzi tirgū ir arī jaunpienācēji, kas īsā laika posmā uzrādījuši vērā ņemamu attīstības lēcienu. To vidū ir arī 2018. gada augustā dibinātais Liepājas uzņēmums SIA "Ritex Modular Construction", kas starp TOP 100 lielākajiem būvniecības uzņēmumiem pērn uzrādījis vienu no straujākajiem peļņas lēcieniem.

"Lursoft" Multi atskaites dati rāda, ka 2022. gadā SIA "Ritex Modular Construction" apgrozījums palielinājās līdz 8,05 miljoniem eiro (2021. gadā – 5,86 miljoni eiro), savukārt peļņa pēc nodokļiem pieaugusi teju 16 reizes, sasniedzot 76,75 tūkstošus eiro.

SIA "Ritex Modular Construction" nodarbojas ar koka māju projektēšanu un ražošanu. Pērn uzņēmums noslēdzis arī perspektīvus sadarbības līgumus par daudzdzīvokļu ēku būvniecību un karkasa sienu ražošanu. SIA "Ritex Modular Construction" reģistrēts arī kā PVN maksātājs Zviedrijā. Lursoft pētījuma dati atklāj, ka apgrozījuma ziņā SIA "Ritex Modular Construction" pagājušajā gadā bijis astotais lielākais būvniecības nozares uzņēmums Kurzemē.

Apkopojot TOP 100 lielākos būvniecības uzņēmumus pēc apgrozījuma 2022. gadā, "Lursoft" izceļ arī līderus reģionos.

Lielāko apgrozījumu 2022. gadā, salīdzinot ar citu reģionu līderiem, sasnieguši TOP 10 lielākie būvniecības uzņēmumi Kurzemē. Tas pateicoties AS "UPB" darbības rezultātiem, jo no Kurzemes TOP 10 būvniecības līderu kopējā apgrozījuma vairāk nekā pusi veido tieši pagājušā gada lielākais Latvijas būvnieks AS "UPB". "Lursoft" dati rāda, ka TOP 10 lielākie Kurzemes būvniecības uzņēmumi 2022. gadā kopā apgrozījuši 332,07 miljonus eiro.

Lai arī Kurzeme starp citiem reģioniem izceļas ar būvniecības līderu apgrozījuma rezultātu, jānorāda, ka citos reģionos rādītājam bijusi tendence sasniegt lielāku pieaugumu. Ja Kurzemes TOP 10 būvniecības uzņēmumu kopējais apgrozījums, salīdzinot ar 2021. gadu, pērn audzis vien par 1,47%, tad Zemgalē pieaugums bijis 22,55%, Vidzemē līderu kopējais apgrozījums audzis par 24,07%, bet Latgalē kāpums veido pat 49,26%.

Kurzemes būvnieku kopējais apgrozījums ir ievērojami augstāks nekā pārējos reģionos, tāpēc arī pieauguma temps ir lēnāks.

Piemēram, TOP 10 lielākie būvniecības uzņēmumi Latgalē 2022. gadā kopā apgrozījuši 101,35 miljonus eiro, pagājušajā gadā nodrošinot 1003 darba vietas. Lielākais būvniecības nozares uzņēmums Latgalē pagājušajā gadā bijis SIA "ACBR", kas kāpinājis apgrozījumu no 21,32 miljoniem eiro 2021. gadā līdz 49,18 miljoniem eiro pērn. Neskatoties uz apgrozījuma pieaugumu, arī pagājušo gadu SIA "ACBR" noslēdzis ar zaudējumiem. TOP 100 lielāko būvniecības uzņēmumu sarakstā Latgale pārstāvēta ar 3 uzņēmumiem, Zemgale – 7, Kurzeme – 8, savukārt no Vidzemes un Pierīgas topā iekļuvuši 9 uzņēmumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!