Foto: LETA
Latvijas maizes ražotājiem šis gads lielās konkurences cīņas dēļ varētu būt smags, un, visticamāk, nebūs vieglāks kā iepriekšējais, kad bija augsta konkurence un pieaugošs darbaspēka trūkums, prognozēja maizes un konditorejas izstrādājumu ražotāja "Lāči" vadītājs un īpašnieks Normunds Skauģis.

"Tāpat kā iepriekšējais gads, arī 2019. gads Latvijas maizes ražotājiem būs smags, jo konkurences cīņa ir liela. Maizniekiem iepriekšējais gads bija nelabvēlīgs tamdēļ, ka pieauga izmaksas, tostarp miltu cenas un darbaspēka izmaksas. Šis gads nebūs vieglāks," sacīja Skauģis.

Viņš teica, ka maizes cenas kopumā Latvijas tirgū miltu cenu kāpuma dēļ pagājušajā gadā nedaudz pieauga, taču patlaban nav paredzams papildus maizes cenu kāpums. Arī "Lāči" savas ražotās maizes cenas šogad, vērtējot šā brīža situāciju, saglabās esošajā līmenī. Taču daudz kas būs atkarīgs no to, kāds būs šis gads ražas ziņā, ko nav iespējams prognozēt. "Centīsimies strādāt un izturēt ar tām cenām, kas ir," teica Skauģis.

Viņš prognozēja, ka konkurence šogad saglabāsies tikpat sīva kā pērn, bet darba roku nepietiekamība šogad kļūs vēl akūtāka problēma. Lai šo problēmu risinātu, pēc Skauģa teiktā, Latvijā būtu jāņem vērā veco Eiropas valstu pieredze, kurām ekonomisko izaugsmi un attīstās iespēja nodrošināja darbaspēka imports. "Darba spēka ievešana nodrošināja šim valstīm papildu apgrozījumu, papildu līdzekļus, tajā pašā laikā šo valstu vietējais darbaspēks par savu paveikto nesaņēma mazākas algas, bet deva iespēju vietējam darbaspēkam pelnīt vairāk, kāpjot pa amata kāpnēm. Vietējam darbaspēkam vienmēr būs priekšrocība salīdzinājumā ar ievesto darbaspēku," sprieda Skauģis.

Skauģis pieļāva, ka maizes realizācijas apmēri šogad Latvijā kopumā nekritīsies salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu, ja iedzīvotāju skaits saglabāsies esošais. "Maizes tirgus Latvijā ir nostabilizējies un kritums tajā varētu būt tikai tad, ja samazināsies iedzīvotāju skaits. Citādāk nav aspektu, lai maizes tirgus būtiski mainītos," viņš sprieda.

Jau vēstīts, ka saskaņā ar informāciju "Firmas.lv" 2017. gadā maizes un konditorejas izstrādājumu ražotāja "Lāči" 2017. gadā strādāja ar 8,14 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 9,5% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt "Lāču" peļņa samazinājās par 20,7% - līdz 132 601 eiro.

"Lāči" dibināti 1995. gadā Babītes pagastā. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 961 860 eiro. "Lāči" pilnībā pieder Normundam Skauģim. "Lāču ceptuvei" pieder 17 veikali Rīgā un Latvijas reģionos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!