Foto: F64
"Lattelecom" piektdien nosūtīja vēstuli Latvijas Elektronisko komunikāciju asociācijai (LEKA) ar paziņojumu, ka izstājas no asociācijas, jo asociācijas vadība izplata maldinošu informāciju par ciparu televīzijas projektu, portālu "Delfi" informēja uzņēmuma pārstāve Līga Bite.

"Asociācijas vadība, publiskajā telpā sniedz nepatiesu un maldinošu informāciju saistībā ar ciparu televīzijas ieviešanu valstī, tādējādi dezinformējot sabiedrību par Virszemes TV projekta ieviešanas gaitu. Rodas sajūta, ka informācija tiek pausta kāda maksas televīzijas operatora interesēs, kurš ir tiešs Virszemes TV konkurents. Šobrīd asociācijas vadība nepilda pamatfunkciju - tā nepārstāv visus savus biedrus, bet tieši otrādi, lobē atsevišķu uzņēmumu intereses. "Lattelecom" tas nav pieņemami, tādēļ mēs neredzam citu iespēju kā vien izstāties no LEKA", motivāciju skaidro uzņēmuma komercdirektore Kerli Gabriloviča.

"Lattelecom" ir biedrs vairākās nozares asociācijās, kuras sekmīgi pārstāv savu biedru intereses.

LEKA savukārt informē, ka asociācijas biedriem pagājušajā nedēļā tika izsūtīts uzaicinājums uz ārkārtas kopsapulci, kurā viens no izskatāmajiem jautājumiem bija "Lattelecom" iespējamā izslēgšana no LEKA biedru sastāva par biedrības statūtu pārkāpumiem un nekorektu rīcību attiecībā pret citiem asociācijas biedriem. Kopsapulces laikā tika piedāvāta iespēja "Lattelecom" izskaidrot savas darbības, kas saistītas ar virszemes apraides ciparformātā ieviešanu.

Asociācija pauž, ka "Lattelecom" sabiedrības informēšanu par analogās apraides pārtraukšanu jauc ar reklāmas aktivitātēm, kā rezultātā lielā daļā sabiedrības valda neizpratne par gaidāmajām izmaiņām un analogās apraides atslēgšana tiek vērtēta negatīvi. Nepietiekami liela uzmanība tiek pievērsta faktam, ka cipartelevīzijas ieviešana nekādā veidā neskar abonenttelevīzijas klientus, kas veido lielāko TV skatītāju skaitu Latvijā.

Noklusējot šo būtisko informāciju, rodas pamats bažām, ka patērētāji tiek apzināti maldināti, mudinot viņus izvēlēties vienu konkrētu pakalpojumu un iegādāties aprīkojumu, tādējādi liedzot viņiem izvēles iespējas, uzskata asociācija.

Asociācija uzskata, ka izstājoties no organizācijas, "Lattelecom" izvairās no dialoga ar pārējiem asociācijas biedriem, "tā vietā izvēloties absurdus pārmetumus par to, ka LEKA dezinformējot sabiedrību par Virszemes TV projekta ieviešanas gaitu".

Jau ziņots, ka "Lattelecom" uzvarējis konkursā par virszemes digitālās televīzijas ieviešanu un jau no šī gada februāra sāka piedāvāt digitālās TV pakalpojumus. "Lattelecom" projektu realizē sadarbībā ar Latvijas Valsts radio un televīzijas centru (LVRTC), kurš ir šī projekta partneris infrastruktūras nodrošināšanā. Sākotnēji pāreju uz digitālo TV bija plānots realizēt līdz 2011.gada 1.decembrim, taču pērnā gada nogalē nolemts pāreju īstenot daudz īsākā laikā - jau šogad.

LEKA vairākkārt paudusi kritiku par projekta ieviešanu, paziņojot, ka tehnoloģiju attīstība nedrīkst radīt apstākļus, kad daļa iedzīvotāju paliek bez iespējas skatīties sabiedrisko televīziju.

Digitālā TV ir skatāma tikai, iegādājoties televizoru ar MPEG-4 uztvērēju vai īpašu dekoderu. Tāpēc izskanējušas bažas, ka daudzas mājsaimniecības, īpaši maznodrošinātie, pēc pārejas uz ciparu TV varētu zaudēt iespēju skatīties sabiedrisko televīziju. Tomēr pašlaik valsts noslēgtais līgums ar "Lattelecom" neparedz iespēju maznodrošinātajiem kompensēt dekoderu iegādi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!