Foto: F64

Līdz ar pilnīgu atvērtā elektroenerģijas tirgus ieviešanu nākotnē Latvijā elektroenerģijas cenas mainīsies tāpat, kā mainās degvielas cenas degvielas uzpildes stacijās (DUS), trešdien Saeimas Pieprasījumu komisijas sēdē atzina Latvijas energokompānijas "Latvenergo" valdes loceklis Uldis Bariss.

Viņš uz jautājumu par elektroenerģijas cenu iespējamām izmaiņām turpmākajos gados atbildēja izvairīgi. "Es atbildēšu izvairīgi, bet tas nav tāpēc, ka man būtu kādi slēpti nodomi. Ja es to [cenu] zinātu, es strādātu kādā investīciju bankā. Tas ir tas pats, kas prognozēt naftas cenu pēc trim gadiem," norādīja Bariss.

Pēc viņa teiktā, Baltijas un Skandināvijas elektroenerģijas tirgi ir vienoti un elektrības cenu Baltijā vistiešāk ietekmēs norises Skandināvijas tirgū. "Baltijas kopējais patēriņš ir apmēram 25 teravatstundas gadā, bet Skandināvijas – pāri par 400 teravatstundām gadā. Mēs esam neliela daļa no tirgus un diemžēl mēs nediktēsim tirgus nosacījumus. Tos diktēs Skandināvija," sacīja Bariss.

Viņš paskaidroja, ka Skandināvijā elektroenerģijas cenas ietekmē trīs faktori. Pirmais faktors ir enerģijas resursu cena, piemēram, naftas un ogļu cena. Otrs faktors ir ūdens daudzums. "Piemēram, pašlaik ir augsti rezervuāru līmeņi, kas nozīmē zemas elektrības cenas," minēja Bariss. Trešais faktors, kas ietekmē elektrības cenu, ir ekonomiskais cikls. "Ja sagaida, ka ražošana pieaugs, tad cenas pieaug, taču krīzes laikā cenas samazinās," piebilda "Latvenergo" valdes loceklis.

"Tā ir realitāte, ka elektroenerģijas cenas mainīsies tāpat, kā mainās degvielas cenas DUS. Tās ir tīri no tirgus atkarīgas. Tas, ko varam izdarīt, ir noslēgt izdevīgu piegādes līgumu, taču mēs nevaram apsolīt, kāda būs cena pēc mēneša vai gada," pastāstīja Bariss.

Jau vēstīts, ka Latvijā notiek elektroenerģijas tirgus pakāpeniska liberalizācija. Plānots, ka mājsaimniecības elektrību atvērtā tirgū sāks pirkt no nākamā gada 1.septembra, bet no šā gada 1.novembra elektrība atvērtā tirgū būs jāpērk visiem uzņēmumiem.

Lēmums par elektroenerģijas tirgus pilnīgu atvēršanu no nākamā gada 1.septembra vēl jāpieņem valdībai un Saeimai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!