AS "Latvenergo" iegādājusies 100% "Utilitas Wind" projektu "Telšiai", un tas ļaus uzsākt vēja enerģijas ražošanu ar jaudu 124 megavatu (MW) jau 2026.gada pirmajā ceturksnī. Līdz projekta pabeigšanai būvniecības darbus vadīs "Utilitas Wind".

Projekta ietvaros plānots uzstādīt 20 "Vestas" 6,2 MW vēja turbīnas, nodrošinot vairāk nekā 125 000 mājsaimniecību ikgadējo elektroenerģijas patēriņu. Projekta īstenošana ir nozīmīga konkurences pozīcijas stiprināšanai Lietuvas tirgū, kā arī elektroenerģijas cenu pazeminošs faktors klientiem Baltijā. Latvenergo šis darījums ir būtisks izrāviens koncerna stratēģijas izpildē.

Dinamiskai un straujai virzībai uz "Latvenergo" koncerna stratēģijā noteikto mērķu sasniegšanai Latvenergo jāveido diversificēts atjaunīgo energoresursu (AER) ražošanas jaudu portfelis visā mājas tirgū - gan Latvijā, Lietuvā un Igaunijā, gan īstenojot ģeogrāfisku izvēršanos arī ārpus tā.

"Esmu gandarīts par šī starptautiskā darījuma noslēgšanu tieši šobrīd, jo projekts ir ne tikai ļoti vērienīgs izbūvējamā parka jaudas ziņā, bet tas sniegs mums priekšrocības arī ražotnes komerciālā darbības uzsākšanas ziņā, - jau mazāk kā pēc 24 mēnešiem mēs sāksim darbināt mūsdienīgas un efektīvas zaļās enerģijas iekārtas, kas apgādās mūsu ļoti labi savienoto mājas tirgu," norāda AS "Latvenergo" valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Čakste.

"Latvenergo" koncerns pēdējos gados būtiski audzējis biznesa apmēru Lietuvā, un šobrīd "Elektrum" Lietuva ir viens no vadošajiem Lietuvas elektroenerģijas tirdzniecības uzņēmumiem. 2023. gadā 30 % no Latvenergo klientiem pārdotās elektroenerģijas tika realizēta klientiem Lietuvā, un gada laikā tas ir pieaugums par 60%. "Elektrum" klientu skaits Lietuvā pārsniedz jau 180 tūkstošus klientu (par 50 tūkstošiem vairāk nekā 2022. gadā).

"Jau esam uzsākuši būvniecības darbus un plānojam, ka vēja parks būs gatavs elektroenerģijas ražošanai līdz 2026. gada pirmajam ceturksnim. Vajadzība pēc jaunām atjaunīgo energoresursu jaudām ir liela visā reģionā. Vēja enerģijai Baltijas reģionā ir liels potenciāls, un tā ir vienlīdz svarīga gan klimata mērķu sasniegšanai, gan energoapgādes drošības nodrošināšanai," sacīja "Utilitas Wind" izpilddirektors Renē Tammists (Rene Tammist).

2023. gada nogalē AS "Latvenergo" kopā ar konsultantu SIA "PricewaterhouseCoopers" veica iekšzemes vēja projektu attīstītāju un to īstenoto vēja projektu novērtējuma procesu Latvijā. Novērtējuma rezultātā tika uzrunāti vairāki komersanti ar augstas attīstības vēja projektiem portfeļos.

Šajā projektā turbīnu ražošanu, piegādi un montāžu īstenos vēja turbīnu ražotājs "Vestas" un pieslēguma, pievadceļu, kabeļtīklu, turbīnu pamatu un montāžas laukuma izbūvi veiks UAB "Merko statyba," savukārt projekta vadību nodrošinās "Utilitas Wind". Sagaidāmās vēja parka būvniecības izmaksas plānotas aptuveni 200 miljonu eiro apmērā.

"TGS Baltic" darbojās kā "Latvenergo" juridiskais konsultants, bet "Triniti" – kā "Utilitas Wind" juridiskais konsultants.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!