Foto: LETA
No aprīļa plānotās izmaiņas elektroenerģijas tarifu aprēķināšanā, saskaņā ar kurām vairāk būs jāmaksā mājsaimniecībām ar lielāku patēriņu, visticamāk, bremzēs patēriņa pieauguma apjomu, atbildot uz biznesa portāla "Nozare.lv" jautājumu par tarifu izmaiņu ietekmi uz patēriņu, norādīja AS "Latvenergo" valdes loceklis Uldis Bariss.

Viņš informēja, ka, par spīti krīzei, mājsaimniecību sektorā atšķirībā no ražošanas kopš 2008.gada patēriņš faktiski nav samazinājies.

"Latvenergo" sniegtie dati liecina, ka pērn mājsaimniecībām pārdoti nepilni 2000 gigavatstundu elektroenerģijas, kas ir par 3,7% vairāk nekā iepriekšējā gadā. Savukārt 2009.gadā fiksēts kritums par 1,1%.

Uzņēmums paredz, ka tarifu pieaugums neizraisīs patēriņa kritumu.

Bariss arī uzskata, ka jaunā tarifu aprēķināšanas kārtība stimulēs energoefektivitātes pasākumus. "Īpaši, ja paskatāmies uz mājsaimniecībām, redzam, ka ir 6%, kam patēriņš ir ļoti vērā ņemams," teica uzņēmuma valdes loceklis. Pēc "Latvenergo" aplēsēm, 6% mājsaimniecību mēnesī patērē vairāk nekā 400 kilovatstundas elektroenerģijas.

Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Juris Pūce, stāstot par jaunajiem tarifiem, iepriekš pauda viedokli, ka daļa juridisko klientu, visticamāk, ne tikai pārskatīs pieslēgumu jaudas, kas daudzviet noteiktas augstākas nekā nepieciešams un līdz ar to noteiktas neefektīvi, bet arī būs vairāk motivēti pievērst uzmanību energoefektivitātei.

Kā ziņots, aprīlī stāsies spēkā jauna elektroenerģijas tarifu aprēķināšanas kārtība, saskaņā ar kuru tarifu pieaugums skars pusi mājsaimniecību. Tarifs būs atkarīgs no patēriņa apjoma gada garumā, un uzskaiti sāks no 1.aprīļa.

Par pirmajām 1200 kilovatstundām (kWh) būs jāmaksā pašreizējais tarifs - 8,25 santīmi par kWh. Kad šis patēriņa apjoms tiks pārsniegts, tarifs būs 10,74 santīmi par kWh.

Pēc "Latvenergo" aprēķiniem, apmēram 30% mājsaimniecību ikmēneša maksa par elektrību gada griezumā pieaugs vidēji par latu, 16% mājsaimniecību ikmēneša maksa pieaugs vidēji par 4,36 latiem, bet 6% - par vairāk nekā desmit latiem. Puse mājsaimniecību neizjutīs tarifu izmaiņas.

Juridiskajām personām, kam nav pienākums pirkt elektrību brīvajā tirgū, no 1.aprīļa tiks piemērota tirgus cena, bet līdzšinējā viena tarifu plāna vietā varēs izvēlēties no trīs.

Pēc "Latvenergo" sniegtās informācijas, vidēji no 1.aprīļa tarifs mainīsies par 21%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!