Latvija atbildes notu Eiropas Komisijai (EK) par Latvijas ieviestajiem cūkgaļas tirgus aizsardzības pasākumiem iecerējusi nosūtīt līdz šā gada beigām, BNS piektdien apstiprināja Ārlietu ministrijas preses sekretāre Līga Bergmane.
Jau ziņots, ka šobrīd Ārlietu ministrija saņemto informāciju no EK ir nosūtījusi Zemkopības un Ekonomikas ministrijām un lūgusi sagatavot atbildes, jo jautājums par cūkgaļas tirgus aizsardzības pasākumiem ir to tiešā kompentencē.

Diplomātiskā prakse paredz, ka uz notu atbildi sniedz 10 - 14 dienu laikā, norādīja Bergmane.

BNS jau ziņoja, ka Eiropas Komisija šonedēļ iesniegtajā notā prasa cūkgaļas tirgus aizsardzības pasākumus Latvijai atcelt. Ja tas netikšot darīts, EK patur tiesības ieviest pretpasākumus.

Latvijas amatpersonas, to vidū zemkopības ministrs Aigars Kalvītis, jau paziņoja, ka Latvijai ir jāaizstāv cūkgaļas ražotāji un aizsardzības pasākumus atcelt nevajadzētu. Viņaprāt, Latvijai ir vispārīgāk jāinformē Eiropas Komisija par noteiktajiem aizsardzības pasākumiem un jāaizstāv sava nostāja.

BNS jau vēstīja, ka Saeima 9.decembrī pieņēma likumu par cūkgaļas iekšējā tirgus aizsardzības pasākumu pagarināšanu uz diviem gadiem - līdz 2001.gada 17.decembrim. Šajā laikā importa cūkgaļai tiks noteikta minimālā muitas vērtība - 1,05 lati.

Līdz šim 200 dienu ilgie tirgus aizsardzības pasākumi paredzēja papildu ievedmuitas 70% apjomā iekasēšanu par cūkgaļu.

Šonedēļ arī Lietuvas Ārlietu ministrija Latvijas vēstniekam Lietuvā Atim Sjanītim iesniedza notu, kurā protestē pret Latvijas lēmumu pagarināt cūkgaļas tirgus aizsardzības pasākumus. Lietuva uzskata, ka Latvija ar pieņemto lēmumu pārkāpj Baltijas brīvās tirdzniecības līgumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!