Latvijā martā, salīdzinot ar februāri, ir bijusi augstākā inflācija starp jaunajām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm, liecina Eiropas statistikas biroja "Eurostat" apkopotie dati.
Saskaņā ar tiem patēriņa cenas Latvijā martā, salīdzinot ar februāri, ir augušas par 1%. Latvijai seko Kipra, kurā inflācija reģistrēta 0,9% apjomā un Slovēnija, kur šis rādītājs ir 0,6%.

Igaunijā martā, salīdzinot ar februāri, patēriņa cenas ir augušas par 0,4%, bet Lietuvā - par 0,5%.

Savukārt pēc gada inflācijas rādītājiem Latvija ir trešajā vietā. Latvijā šā gada martā, salīdzinot ar pagājušā gada martu, cenas kāpušas par 4,7%. Slovākijā šis rādītājs ir 7,9%, bet Ungārijā - 6,6%. Pārējās ES kandidātvalstīs gada inflācija bijusi mazāka. Tostarp Igaunijā tā bija 0,7%, bet Lietuvā bijusi 0,9% deflācija.

No tagadējām ES dalībvalstīm martā, salīdzinot ar februāri, patēriņa cenas vēl vairāk nekā Latvijā ir kāpušas Grieķijā un Itālijā - attiecīgi par 2,9% un 1,1%. Savukārt ES vidējā inflācija bijusi 0,6%.

Tostarp vairāki Latvijas ekonomisti norāda, ka ļoti būtisks inflācijas kāpuma faktors ir arī spekulācijas un ažiotāža par iestāšanās sekām ES, kuru dēļ daudzi uzņēmumi vienkārši palielina cenas, kaut arī tam nav pamatota iemesla.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!