Foto: LETA
Latvijā šogad februārī salīdzinājumā ar janvāri bija lēnākais patēriņa cenu pieaugums starp Baltijas valstīm, kā arī zemākā gada inflācija, liecina Baltijas valstu statistikas biroju paziņotie dati.

Latvijā patēriņa cenas 2012.gada februārī salīdzinājumā ar janvāri pieaugušas par 0,1%, bet Lietuvā un arī Igaunijā – par 0,4%.

Latvijā lielākā ietekme uz patēriņa cenu pārmaiņām februārī salīdzinājumā ar janvārī bija cenu kāpumam pārtikai (par 0,8%), alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem (par 1,4%), ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem (par 0,7%), kā arī cenu kritumam apģērbiem un apaviem (par 2,6%).

Igaunijā februārī salīdzinājumā ar janvāri patēriņa cenu indeksu visbūtiskāk ietekmēja pārtikas cenu kāpums par 0,9%, alkoholisko dzērienu cenu pieaugums par 3% un autodegvielas sadārdzināšanās par 2,5%, kā arī mobilo telekomunikāciju pakalpojumu cenu kritums par 4,5%.

Savukārt Lietuvā patēriņa cenu izmaiņas galvenokārt ietekmēja cenu pieaugums transportam (par 1,1%) un mājokļa uzturēšanai (par 0,9%), kā arī cenu kritums apģērbam un apaviem (par 0,9%).

Baltijas valstu statistikas biroju paziņotie dati arī liecina, ka gada inflācija ‒ šā gada februāris salīdzinājumā ar pagājušā gada februāri ‒ Latvijā bijusi 3,4%, Lietuvā ‒ 3,7%, bet Igaunijā ‒ 4,2%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!