Foto: Publicitātes foto
Latvijas uzņēmums "BioEx" izveidojis biomasas tirdzniecības platformu siltumapgādes, koģenerācijas un ražošanas nozarēm, informēja "BioEx" pārstāvji.

Kā skaidro uzņēmuma pārstāvji, biomasas tirdzniecības platforma kalpos kā tiešsaistes rīks visiem, kas Latvijā izmanto biomasu - no ražotājiem un tirgotājiem līdz siltumapgādes un koģenerācijas uzņēmumiem. "BioEx" mērķis ir jaunajā platformā pulcēt visus nozīmīgos Latvijas enerģētikas un mežsaimniecības nozaru uzņēmumus, kas savā darbībā izmanto biomasu.

No šodienas platformā tiek uzsākta tirgus dalībnieku reģistrācija, bet pirmā tirdzniecības sesija ir paredzēta 2023. gada 6. februārī.

"BioEx" platforma strādās līdzīgi kā pasaules tiešsaistes izejvielu biržas - tirgus dalībnieki varēs pirkt un pārdot biomasas produktus atklātās, regulārās un caurspīdīgās tirdzniecības sesijās, kurās tādējādi tiks noteikta labākā šī brīža biomasas, piemēram, šķeldas, cena un piegādes nosacījumi. Platformai drošus norēķinus garantēs un darījumu izpildes aģenta funkciju nodrošinās platformas stratēģiskas partneris AS "Industra Bank".

Uzņēmuma valdes loceklis Gunārs Greiža skaidro, ka visi biomasas tirgus dalībnieki - no pašvaldību katlu mājām līdz granulu ražotājiem - šobrīd veic darījumus un īsteno iepirkumus fragmentētā, necaurspīdīgā tirgū, kurā nav pārskatāmas informācijas par piedāvājumu un pieprasījumu. "Šis ir tirgus, kurā pastāv būtisks efektivitātes paaugstināšanas potenciāls," pauž Greiža.

Latvijā biomasas tirgū ir vairāki simti dalībnieku, piemēram, 62 regulējami siltumapgādes uzņēmumi kas ražo siltumu no biomasas un vēl vismaz tikpat ražotāju, kas ir mazāki un neatbilst regulētā tirgus prasībām, taču aktīvi piedalās tirgū. Tāpat Latvijā ir ap 50 granulu ražošanas, biomasas eksporta un citi kokrūpniecības nozares ražotāji, kur pamata izejviela ir biomasa. Papildus, tirgu veido arī vairāki simti biomasas ražotāju, transportētāju un biomasas turētāju, kas faktiski ir katrs meža un lauksaimniecības zemju īpašnieks.

"BioEx" reģistrēta šogad aprīlī un tās pamatkapitāls ir 100 000 eiro, liecina "Firmas.lv" informācija. "BioEx" lielākas īpašnieks ir SIA "EcoHeat Holdings", kam pieder 75% daļu, bet 25% daļu pieder Lielbritānijā reģistrētajai "Forty Seven Limited".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!