Foto: Shutterstock

Zāļu lieltirgotavas Latvijā šā gada janvārī realizējušas zāles 33,55 miljonu eiro vērtībā, kas ir par 0,36% mazāk nekā attiecīgajā periodā pērn, liecina Zāļu valsts aģentūras (ZVA) apkopotie dati.

Savukārt, salīdzinot ar 2017.gada decembri, lieltirgotavu realizētais zāļu iepakojumu apmērs naudas izteiksmē pieaudzis par 4,6%.

Kopumā janvārī zāļu lieltirgotavas Latvijā realizējušas 4,12 miljonus zāļu iepakojumu. Vispārēja tipa aptiekām janvārī pārdoti 3,76 miljoni zāļu iepakojumu 29,48 miljonu eiro vērtībā.

Atbilstoši ZVA datiem, ārpus Latvijas janvārī tika pārdotas 530 dažādu nosaukumu Latvijas Zāļu reģistra zāles, tostarp 218 kompensējamo zāļu saraksta zāles par 14,44 miljoniem eiro, kas ir par 19% vairāk nekā decembrī.

Vidējā lieltirgotavas realizācijas cena par vienu zāļu iepakojumu janvārī bija 8,14 eiro ar pievienotās vērtības nodokli. Vidējās cenas izmaiņas janvārī nebija būtiskas – 1% robežās, bet lielākās izmaiņas (vairāk par 1%) bija vērojamas zālēm cenu diapazonā līdz pieciem eiro.

Zāļu ražotāji un to pārstāvji janvārī zāļu cenu pieaugumu deklarējuši 168 zālēm, bet cenas samazinājums deklarēts 154 zālēm. Cenu paaugstinājumu ražotāji pamato ar izejvielu un ražošanas izmaksu pieaugumu. Informācija par zāļu produktiem, kuriem janvārī mainīta cena, kā arī citi dati pieejami ZVA tīmekļa vietnē.

Aprēķinos par zāļu patēriņu Latvijā netika ņemti vērā dati par zāļu pārdošanas apjomiem no vienas zāļu lieltirgotavas uz citu zāļu lieltirgotavu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!