Foto: stock.xchng
Šī gada aprīlī valsts prezidents Andris Bērziņš kopā ar uzņēmējiem apmeklēja Azerbaidžānu, maijā Turkmenistānu, bet jūnija sākumā Kazahstānu. Vizīšu mērķis, galvenokārt, bija stiprināt savstarpējās ekonomiskās attiecības un nu pēc šīm vizītēm Latvijas puse ir optimistiska par tranzīta turpmāko attīstību.

Ceturtdien Melgalvju namā kopējā tikšanās reizē prezidents ar uzņēmējiem apsprieda šo vizīšu rezultātus. Portāls "Delfi" novēroja, ka tikšanās laikā lielākā uzmanība tika veltīta transporta un augstākās izglītības nozarēm kā potenciālam, kurā sadarbību ar minētajām Centrālāzijas un Aizkaukāza valstīm varētu stiprināt visciešāk.

Valsts prezidents tikšanās laikā uzsvēra, ka "Eiropā tuvākajā laikā gaidāmas lielas pārmaiņas, tādēļ Latvijai jāizmanto iespēja būt klāt vietās, kurās tuvākajā desmitgadē redzams izaugsmes potenciāls. To mēs varēsim vēl ļoti labi izmantot."

Par kopējiem vizīšu rezultātiem rezumējumu deva arī Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) vadītājs Andris Ozols. Viņš informēja, ka Azerbaidžānu apmeklējis 61 Latvijas uzņēmumu pārstāvis, Turkmenistānu – 36, bet Kazahstānu - 54. Ozols arī minēja, ka, lai gan tradicionāli vislielākā uzmanība pievērsta transporta jomai, lielu interesi savstarpējā sadarbībā Latvijas puse izrādījusi arī pakalpojumu sektorā.

Ozols arī norādīja uz iespējamo sadarbības produktivitāti tūrisma jomā. Piemēram, Jūrmalas dome jau esot uzspējusi panākt vienošanos ar Turkmenistānas galvaspilsētu Turkmenbašī, kopīgiem spēkiem cerot attīstīt tūrisma sadarbību.

Satiksmes ministrijas valsts sekretāra vietnieks tranzīta politikas un jūrlietu jautājumos Uldis Reimanis tikšanās laikā uzsvēra, ka "var labi just, ka tranzīta jomā šajās valstīs esam ļoti gaidīti, un abpusēji."

Reimanis norādīja, ka sadarbībā ar Azerbaidžānu prioritāra joma būs vilcienu koridoru pilnveide, investīcijas ostās un "airBaltic" un "AZAL" aviosabiedrību sadarbība. Aviolīniju nodrošinājums ļoti interesējot arī Turkmenistānu. Savukārt Kazahstāna esot īpaši ieinteresēta Latvijas ostās, kā arī ir ieinteresēta palielināt savstarpējo auto pārvadājumu intensitāti.

Latvijas Dzelsceļa prezidents Uģis Magone uzsvera, ka ar Turkmenistānu un Azerbaidžānu šobrīd esot mazs kopeājais kravu apgrozījums, katrai no valstīm pa aptuveni 1%. Kazahstānai vairāk - 4%, bet visām esot liels potenciāls šo apgrozījumu palielināt. Īpaši Magone uzsvēra, ka jauns izaicinājums būs ar Kazahstānas dzelzceļniekiem "Kedentransservis" noslēgtais līgums, kas atvērs tranzīta koridorus Latvijai ar Ķīnu.

Liela vērība pievērsta arī sadarbībai augstākās izglītības jomā, piemēram, Latvijas Universitāte un Banku augstskola, jau esot paspējušas Kazahstānā parakstīt līgumus par studentu un mācībspēku savstarpējām apmaiņām.

Pasākumu uzrunu latviešu valodā teica arī Kazahstānas vēstniecības Latvijā padomniece Žazīra Mirzakasimova. Savukārt Azerbaidžānas vēstnieks Latvijā Elmans Zejnalovs, komentējot Latvijas vizīti Azerbaidžānā, minēja, ka "šis ir uzskatāms par ļoti vēsturisku notikumu. Jūs Latviju atvērāt Azerbaidžānai."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!