Foto: Shutterstock
Latvijā šogad septembrī bija zemākā gada inflācija starp Baltijas valstīm, liecina Baltijas valstu statistikas biroju paziņotie dati.

Gada inflācija ‒ šā gada septembris salīdzinājumā ar pagājušā gada septembri ‒ Latvijā bija 1,8%, Lietuvā ‒ 3,4%, bet Igaunijā ‒ 3,8%.

Savukārt šogad septembrī salīdzinājumā ar augustu Latvijā un Igaunijā patēriņa cenas pieauga par 0,5%, savukārt Lietuvā pagājušajā mēnesī bija straujākais patēriņa cenu kāpums starp Baltijas valstīm, inflācijai sasniedzot 0,7%.

Lielākā ietekme uz patēriņa cenu pārmaiņām Latvijā šogad septembrī salīdzinājumā ar augustu bija cenu kāpumam apģērbam un apaviem (par 5%), alkoholiskajiem dzērieniem un tabakai (par 1,2%), transportam (par 1,1%), kā arī cenu kritumam izglītības pakalpojumiem (par 1%), veselības aprūpes precēm un pakalpojumiem (par 0,5%), kā arī pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem (par 0,1%).

Lietuvā septembrī salīdzinājumā ar augustu patēriņa cenu indeksu visvairāk ietekmēja cenu kāpums apģērbiem un apaviem (par 6,7%), izglītībai (par 4,4%), transportam (par 0,9%), pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem (par 0,4%), kā arī cenu samazinājums atpūtai un kultūrai (par 0,8%).

Savukārt Igaunijā patēriņa cenu indeksu minētajā laika periodā visbūtiskāk ietekmēja cenu kāpums apģērbam un apaviem (par 4,5%), alkoholiskajiem dzērieniem un tabakai (par 1,3%), izglītībai (par 1,1%), transportam (par 0,8%), kā arī cenu kritums sakaru pakalpojumiem (par 1,4%).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!