Foto: LETA
Baltijas valstīs vērojamas atšķirības attiecībā uz pārdošanā esošo dzīvokļu platību un istabu skaitu. Latvijā visvairāk pārdošanā ir trīsistabu dzīvokļu, tikmēr Igaunijā ir vismazākais vienistabas dzīvokļu īpatsvars Baltijā.

Šādu informāciju ir apkopojis Igaunijas uzņēmums "RIA.com Marketplaces". Tas analizējis vietnē city24.lv izvietotos sludinājumus. Šā gada maija vidū pārdošanā kopumā bija 5463 dzīvokļi. Tas ir mazāk nekā Igaunijā. Piedāvājumā bija 1171 dzīvokļi platībā līdz 50 m2, savukārt pārējo dzīvokļu (4349 objekti) platība pārsniedza 50 m2. Secināts, ka Latvijā, salīdzinot ar Igauniju un Lietuvu, ir vislielākais pārdodamo trīsistabu dzīvokļu īpatsvars Baltijā.

No visiem sludinājumiem 42,02% gadījumu piedāvāts trīs istabu dzīvoklis. Maijā no visiem pārdošanā esošajiem dzīvokļiem tikai 7,63% bija vienistabas mītnes, kamēr divu un četru vai vairāk istabu dzīvokļu skaits sludinājumos attiecīgi veidoja 27,56% un 22,79%.

"Kopumā pieprasījums pārsniedz piedāvājumu. Ņemot vērā šos apstākļus, var prognozēt, ka mājokļu cenas Rīgā un citās Latvijas pilsētās pieaugs," pauž "RIA.com Marketplaces" pārstāvis Artjoms Umanets.

Igaunijā analizēts piedāvājums vietnē KV.ee. Šī gada maija vidū pārdošanā bija 6876 dzīvokļi. Un gandrīz puse no kopējā skaita jeb 2760 objekti bijuši platībā līdz 50 m2, pārējo pārdošanā esošo dzīvokļu platība pārsniedza 50 m2. Salīdzinājumā ar pārējām Baltijas valstīm Igaunijā bijis vismazākais vienistabas dzīvokļu piedāvājums. Bieži pēc šiem dzīvokļiem, īpaši lielākajās pilsētās, ir arī lielākais pieprasījums, un tie tiek ātri realizēti.

Lai gan sākotnēji tirgū bija vērojams apjukums, kopumā koronavīrusa pandēmija nekustamā īpašuma tirgu Igaunijā nav ietekmējusi izteikti negatīvi, akcentē "RIA.com Marketplaces". Izņēmums ir daļa nekustamo īpašumu attīstītāju projektu, kuri Ukraiņu darbaspēka aizplūšanas un būvmateriālu piegāžu kavēšanās dēļ ir aizkavējušies.

"Igaunijas nekustamo īpašumu tirgū šobrīd vērojama rosība, un to nosaka gan pircēju, gan investoru aktivitāte, kuri pirms tam ievēroja piesardzību. Piedāvājums nākotnē noteikti palielināsies, jo atsākušies jauno projektu būvdarbi, valstī atgriežas arī viesstrādnieki. Igaunijā šobrīd ir liels pieprasījums tieši pēc divistabu un trīsistabu dzīvokļiem, un dzīvokļu cenas kopumā pieaug. Vidējā cena par vienu kvadrātmetru jaunajos projektos Tallinā jau sasniegusi trīs tūkstošu eiro atzīmi. Un arī tie visdrīzāk nav griesti, jo daudzos projektos dzīvokļus izpārdod jau būvniecības stadijā," stāsta Umanets.

Savukārt Lietuvā, saskaņā ar nekustamo īpašumu vietnes Aruodas.lt datiem, maija vidū pārdošanā bija 6835 dzīvokļi, no kuriem 2873 bija platībā līdz 50 m2.

Umanets, atsaucoties uz Lietuvas Nekustamā īpašuma attīstības asociācijas ziņojumu, norāda, ka Lietuvā vērojams mājokļu cenu lēciens – pēdējo 12 mēnešos tās pieaugušas par 7,2%. "Tuvākajā laikā var prognozēt arī pieprasījuma kāpumu, kas saistīts ar valsts iecerētajiem grozījumiem likumā par zemi, un tas varētu veicināt vidējās klases mājokļu vērtības celšanos," viņš saka.

Uzņēmums arī salīdzina Baltijas un Ukrainas datus. DOM.RIA.com informācija liecina, ka šajā valstī piedāvājumā dominē vienistabas dzīvokļi. Kopumā Ukrainā maija vidū pārdošanā bija vairāk nekā 364 tūkst. dzīvokļu; platībā līdz 50 m2 bija aptuveni 140 tūkstoši dzīvokļi. Saskaņā ar nacionālā statistikas dienesta datiem, Ukrainā cenas pirmreizējā nekustamo īpašumu tirgū gada laikā ir pieaugušas par 9,8%, savukārt otrreizējā tirgū – par 12,4%. Īpaši strauju cenu kāpumu var vērot tieši vienistabas dzīvokļu segmentā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!