Foto: stock.xchng

Latvijas ekonomikai 2011.gada ceturtajā ceturksnī gada griezumā bijusi straujākā ekonomiskā izaugsme no visām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm, bet ceturkšņa griezumā otra straujākā, liecina ES statistikas biroja "Eurostat" jaunākie dati.

Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) ceturtajā ceturksnī, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, pieaudzis par 5,3%, kas ir straujākais kāpums ES.

No ziņojumā apskatītajām 20 dalībvalstīm 2011.gada ceturtajā ceturksnī gada salīdzinājumā ekonomikas izaugsme reģistrēta 15 valstīs, bet piecās lejupslīde.
Vislielākā ekonomikas lejupslīde gada griezumā pērnā gada ceturtajā ceturksnī reģistrēta Grieķijā - par 7%, kam seko Portugāle ar 2,7% IKP samazinājumu, Nīderlande ar 0,7% un Itālija un Kipra ar IKP lejupslīdi 0,5% apmērā.

Savukārt Baltijas valstīs 2011.gadā bijusi straujākā ekonomiskā izaugsme ES. Latvija ierindojas pirmajā vietā, bet Lietuvas IKP gada salīdzinājumā palielinājās par 4,5%, bet Igaunijas - par 4%, kas ir attiecīgi otrais un trešais straujākais pieaugums ES.
Salīdzinājumā ar iepriekšējā gada attiecīgo laika periodu ES un eirozonas ekonomika ceturtajā ceturksnī pieauga par attiecīgi 0,9% un 0,7%.

Latvijas iekšzemes kopprodukts pagājušā gada ceturtajā ceturksnī, salīdzinot ar gada trešo ceturksni, palielinājās par 0,9%, kas ir otrs straujākais pieaugums no visām Eiropas Savienības (ES) valstīm.

Sezonāli izlīdzinātā IKP pieaugums no visām dalībvalstīm, par kurām pieejama informācija, ceturkšņa salīdzinājumā reģistrēts vien piecās valstīs: Slovākijā - par 0,9%, Latvijā, Bulgārijā - par 0,4%, Ungārijā - par 0,3% un Francijā - par 0,2%.
Nīderlandes, Grieķijas un Igaunijas dati gan ir sezonāli neizlīdzināti.

Tikmēr Igaunijas ekonomika ceturkšņa laikā samazinājās par 0,8%, bet Lietuvas IKP sarucis par 0,9%.

IKP kritums ceturkšņa laikā reģistrēts 12 valstīs, pieaugums - piecās, bet Somijā un Kiprā IKP ceturkšņa laikā saglabājās nemainīgs.

Gan ES, gan eirozonas ekonomika ceturtajā ceturksnī, salīdzinot ar trešo ceturksni, samazinājās par 0,3%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!