Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

Aviācijas nozare Latvijā 2019. gadā piedzīvojusi strauju izaugsmi, būtiski palielinoties gan lidostu, gan aviokompāniju apkalpoto pasažieru skaitam, liecina valsts aģentūras "Civilās aviācijas aģentūra" (CAA) apkopotie dati. Pērn no Latvijas visbiežāk lidots uz Krieviju, Vāciju un Somiju, bet Latvijā darbojošos aviosabiedrību trijnieks bijis: "airBaltic", "Ryanair" un "Wizz Air". Līdz koronavīrusa straujajai izplatībai visā pasaulē nozares speciālisti prognozēja turpmāku Latvijas aviācijas nozares attīstību un izaugsmi, tomēr šobrīd pastiprinās bažas, ka šīs optimistiskās prognozes, iespējams, vajadzēs koriģēt.

"Gada sākums viesa nelielu optimismu par to, ka globālā ekonomika stabilizējas. Bezdarbs ASV, ES, arī citviet turpināja rukt un veidoja nosacījumus inflācijas spiediena pieaugumam. Taču koronavīruss šos asnus, vismaz attiecībā uz gada pirmo ceturksni, ir nopļāvis," uzskata "SEB bankas" ekonomists Dainis Gašpuitis. Savukārt bankas "Citadele" ekonomists Mārtiņš Āboliņš teic, ka šobrīd vairs nav jautājums, vai tam būs negatīva ietekme uz ekonomiku, bet gan cik liela. Analītiķi lēš, ka Ķīnas ekonomikas izaugsmi tas šogad varētu samazināt no 0,1% līdz 1%, taču situācija ir dinamiska un strauji mainās. Tam, protams, būs ietekme arī uz globālo ekonomiku un mūsu reģionu. Pēc Āboliņa aplēsēm 1% izaugsmes tempa samazinājums Ķīnā, Baltijas ekonomikas izaugsmi samazinātu par 0,1 procentpunktu.

Koronavīrusa izraisītās slimības "Covid-19" izplatībai pasaulē būs ietekme arī uz Latvijas ekonomiku, taču pagaidām netiek prognozēts, cik liela tā varētu būt, intervijā telekanāla "TV3" raidījumam "900 sekundes" sacīja finanšu ministrs Jānis Reirs. Latvijas ekonomikas izaugsme prognoze šim gadam ir 2,2-2,3% no iekšzemes kopprodukta. Šī prognoze veidota vēl pirms "Covid-19" uzliesmojuma. Ministrs atzina, ka īstermiņā nopietni tiks skarta tūrisma industrija un dažas citas industrijas, ziņo LETA. Koronavīrusa "Covid-19" dēļ var tikt koriģēta Latvijas ekonomikas izaugsmes prognoze, uzskata EK. Publicētajā EK ziņojumā par Latviju norādīts, ka Latvijas iekšzemes kopprodukta (IKP) pieaugums 2020. gadā varētu būt 2,3% apmērā, bet 2021. gadā – 2,4% apmērā. Salīdzinot ar pērn rudenī pausto EK prognozi par Latvijas IKP pieaugumu šogad, aktuālā prognoze ir samazināta par 0,3 procentpunktiem – no 2,6% līdz 2,3%.

Līdz ar to portāls "Delfi" apkopojis Latvijas aviācijas nozares darbības rezultātus pērn.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!