Foto: Publicitātes foto

Latvijas Bankas Rīgas filiāles ēkā uzstādīts saules paneļu parks par 124 154 eiro, informēja enerģētikas uzņēmuma SIA "AJ Power" pārstāvji.

Saules stacijā, kas ir otrais šāda tipa parks konkrētajā ēkā, uz zemes tika uzstādīti 384 saules paneļi ar kopējo jaudu 142 kilovati (kW), kas ik gadu saražos gandrīz 126 660 kilovatstundas (kWh) zaļās elektroenerģijas. Uzstādot šos saules paneļus, atmosfērā gadā nonāks par 49,71 tonnu mazāk CO2 emisiju, kas ir līdzvērtīgi 2260 iestādītiem kokiem.

Tiek paredzēts, ka ieguldītās investīcijas varētu atmaksāties četru gadu laikā. "AJ Power" atzīmē, ka ir plānots, ka šīs saules paneļu elektrostacijas saražotā zaļā enerģija turpmāk nosegs 8% no Latvijas Bankas Rīgas filiāles ēkas elektroenerģijas gada patēriņa.

Latvijas Bankas Rīgas filiāles ēka tika atklāta 2002. gadā, bet 2018. gadā tika veikts šīs ēkas modernizācijas projekts, izbūvējot uz tās jumta saules paneļu elektrostaciju, tādējādi veicinot objekta energoneatkarību, spēju darboties autonomi, mazinot ikdienas uzturēšanas izmaksas, kā arī nodrošinot videi draudzīgas saules enerģijas izmantošanu. Šī saules elektrostacija sāka darbību 2019.gada sākumā, un sākotnējais plānotais atmaksāšanās laiks bija aptuveni 20 gadi, bet pie pašreizējām elektroenerģijas cenām tas ir samazinājies līdz aptuveni 12 līdz 13 gadiem, turklāt bez ārēja atbalsta vai līdzfinansējuma piesaistes.

Savukārt šogad īstenotais projekts ļauj vairāk nekā dubultot saules enerģijas īpatsvaru kopējā Latvijas Bankas Rīgas filiāles ēkas elektroenerģijas patēriņā un vienlaicīgi pievērsties pārdomātākai elektroenerģijas izmantošanai un energoefektivitātes pasākumiem. Ar saules paneļiem iegūtās enerģijas īpatsvars kopumā, saskaitot pirmā un otrā saules paneļu parka devumu, plānots līdz 14% no kopējā elektroenerģijas apjoma, kas gadā tiek patērēts ēkā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!