Foto: LETA

AS "Latvijas Gāze" (LG) lūdz Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisiju (SPRK) piešķirt pagaidu atkāpi trešo personu tiesībām izmantot LG dabasgāzes pārvades un sadales sistēmu, lai transportētu no citiem dabasgāzes tirgotājiem iegādāto dabasgāzi patēriņam Latvijas teritorijā, informēja uzņēmuma preses sekretāre Dace Baltābola.

Lūgums izteikts saskaņā ar Enerģētikas likuma 45.3 pantu.

Saskaņā ar Baltābolas sniegto informāciju LG līdz 2017. gada aprīlim ir spēkā esošas ekskluzīvas licences dabasgāzes pārvadei, sadalei, tirdzniecībai un uzglabāšanai Latvijas teritorijā, kā arī ir noslēgts Ilgtermiņa līgums ar PAS "Gazprom" par dabasgāzes piegādi līdz 2030. gadam ar pielīgtiem obligātiem ikgadējiem iepērkamās dabasgāzes apjomiem. Vairāku faktoru dēļ, piemēram, silto ziemu iespaidā, kas samazina dabasgāzes patēriņu reģionā, kā arī lielu rūpniecības uzņēmumu jaudu samazināšanas dēļ, LG jau šobrīd nespējot izpildīt Ilgtermiņa līgumā pielīgtos apjomus.

Tieši šādus ekonomiskos iemeslus SPRK savos lēmumos vairākkārt ir norādījusi kā iemeslu, lai atteiktu pieeju attiecīgajai sistēmai likumā "Par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem" noteiktajā kārtībā.

Atbilstoši gan LG izsniegtajām licencēm, gan noslēgto līgumu noteikumiem, gan arī saskaņā ar Enerģētikas likumu un tā Pārejas noteikumu regulējumu, "Latvijas Gāze" kā vienīgais dabasgāzes apgādes komersants Latvijā, šobrīd izpilda sabiedrisko pakalpojumu sniegšanas saistības un nodrošina iespēju visiem dabasgāzes lietotājiem saņemt nepārtrauktus dabasgāzes piegādes pakalpojumus.

Kā norādīja Baltābola, pagaidu atkāpes piešķiršana LG nekādā veidā negatīvi neietekmēšot dabasgāzes apgādes drošumu un sabiedrisko pakalpojumu sniegšanu. LG pagaidu atkāpes piešķiršanas rezultātā spēšot arī turpmāk izpildīt Ilgtermiņa līgumā pielīgtās saistības, kā arī turpināšot veikt drošas un stabilas dabasgāzes apgādes sistēmas uzturēšanas funkciju Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!