Foto: Pexels.com, mali maeder

Latvija pakāpusies no 32. vietas uz 27.vietu baltajā sarakstā Parīzes Memoranda (Parīzes saprašanās memorands par ostas valsts kontroli) komitejas publiskotajā informācijā par 2020. gada kuģu inspekciju rezultātiem un kuģu karogu valstu izkārtojumu baltajā, pelēkajā un melnajā sarakstā uz 2021. gada 1. jūliju, ziņo Latvijas Jūras administrācijā.

Laikā no 2018. līdz 2020. gadam Latvijas karoga kuģiem ārvalstu ostās veiktas 90 inspekcijas. Šo trīs gadu laikā aizturēts nav neviens Latvijas kuģis.

Baltajā sarakstā ir iekļautas valstis, kuru kuģi ir droši – ar zemu riska pakāpi, pelēkajā – vidēja un melnajā – augsta riska kuģu valstis. 2021. gada 1. jūlijā šajos sarakstos iekļautas 70 valstu. Tas, kādā sarakstā un kurā vietā valsts atrodas, ir atkarīgs no ārvalstu ostās veikto inspekciju un konstatēto pārkāpumu vai kuģu aizturēšanu skaita. Šogad memoranda baltajā sarakstā ir 39, pelēkajā 22 un melnajā 9 valstis.

Igaunija no 38. vietas baltajā sarakstā pagājušā gadā noslīdējusi uz 1.vietu pelēkajā sarakstā, savukārt Lietuva no 39. vietas baltajā sarakstā pakāpusies uz 34. vietu.

Parīzes saprašanās memorands par ostas valsts kontroli ģenerālsekretārs Luks Smulders, vērtējot ostas valsts kontroles rezultātus 2020. gadā, atzīst, ka Covid-19 pandēmija un ar to saistītie ierobežojumi ietekmējuši arī memoranda darbu.

Parakstītājvalstīm tika izstrādātas vadlīnijas, kā rīkoties šajā sarežģītajā situācijā. Neraugoties uz ierobežojumiem, aizturēto kuģu skaits pagājušā gadā ir pat nedaudz samazinājies – 2,81% no visiem pārbaudītajiem kuģiem. 2019. gadā aizturēti 2,94% no pārbaudītajiem kuģiem, 2018. gadā aizturēti 3,17%, bet 2017. gadā – 3,88% pārbaudīto kuģu. Arī pārbaužu laikā konstatēto trūkumu skaits ir samazinājies.

Pieci visbiežāk ostas valsts kontroles pārbaužu laikā konstatētie pārkāpumi ir: ISM kodeksa prasību neievērošana, ugunsdrošo durvju un ugunsdrošo starpsienu atveru bojājumi, kļūdas un trūkumi jūrnieku darba līgumos, netīrība mašīntelpās, un navigācijas publikāciju nesavlaicīga korektēšana.

Parīzes Memorands tika izveidots 1982. gadā ar mērķi nodrošināt vienotu pieeju ostas valsts kontroles jautājumiem. Vienošanās misija ir garantēt kuģošanas un jūrnieku drošību reģionā. Latvija ir Parīzes Memoranda dalībvalsts no 2005. gada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!