Foto: Publicitātes attēli

Mobilo sakaru operators "Latvijas mobilais telefons" (LMT) 2019. gadā sasniedza 230 miljonu eiro konsolidēto apgrozījumu, kas ir par 6,2% vairāk nekā 2018. gadā, bet peļņa sasniedz 28,9 miljonus eiro, trešdien žurnālistus informēja uzņēmuma prezidents Juris Binde.

Tostarp EBITDA, kas ir peļņa pirms procentu, nodokļu, nolietojuma un amortizācijas atskaitījumiem, pieauga par 9,8%, sasniedzot 74,3 miljonus eiro. 2018. gadā tā sasniedza 66 miljonus eiro. Tāpat arī pērnā gada laikā klientu pieslēgumu skaits pārsniedzis 1,31 miljonu eiro.

Binde klātesošajiem žurnālistiem skaidroja, ka apgrozījuma pieaugums vērojams ir visās pozīcijās un tas skaidrojams ar lielāku viedierīču skaitu, lielāku pielietojamība un jauniem pakalpojumiem – zvanu pārvaldnieks, "Office365" piedāvāšana klientiem, elektroniskā darba laika uzskaites sistēma un mobilo iekārtu pārvaldība ir veidojusi 54% ieņēmumus no tieši šiem pakalpojumiem.

Tāpat Binde norādīja, ka strauji aug pieprasījums pēc mobilā interneta – patēriņa rādītāji liecina, ka gada laikā pārraidīto mobilo datu apjoms pieaudzis par 29%.

"Mēs sākām kā mobilais operators, piedāvājot tikai zvana un īsziņu funkcijas. Parādoties nākamajai tehnoloģijai, liela loma bija datu pārraidei. 4G tehnoloģijas bija jāpiepilda ar saturu. Tikai ar datu pārraides tehnoloģiju un satura veidošanu attīstīties tālāk nav iespējams, apstākļi prasa attīstīt citus biznesa modeļus," uzņēmuma plānus ieskicēja Binde. Viņš norādīja, ka pērn investīciju tīkla attīstībā tika ieguldīti 25 miljoni eiro, un tādu pašu summu uzņēmums plāno investēt šogad, lai attīstītu 4G un arī 5G bāzes tīklu.

Nākamajos gados tiks saglabāta tehnoloģiju attīstība un tīklu būvniecība, tai pat laikā attīstības fokuss tiks virzīts uz četrām galvenajām jomām – mobilitāte, bezpilotu lidaparātu (dronu) tehnoloģijas, lietu internets, kā arī sabiedrības drošība. Lietu interneta galvenais uzdevums ir datu savākšana un apstrāde, lai tos varētu izmantot procesu efektivizācijai un tālākai attīstībai. Kā piemēru Binde minēja "gudros" risinājumus ielām – sarkanās gaismas sensorus, kas ar novērošanas kameru palīdzību palīdz fiksēt tās automašīnas, kas pārkāpj ceļu satiksmes noteikumus un šķērso krustojumu, kad luksoforā ir sarkanā gaisma. Patlaban šāds risinājums strādā Liepājā.

Tāpat tiks saglabātas investīcijas 5G izpētē un attīstībā, lai virzītu inovatīvu biznesa modeļu un IKT risinājumu izveidi dažādām tautsaimniecības nozarēm. "5G primāri ir industriāls tīkls, kura iespējas noteiks ne tikai tīkla infrastruktūras attīstība, bet arī uzņēmumu un valsts organizāciju gatavība digitālajai transformācijai. Tāpēc LMT nostiprinās savu kompetenci gan kā 5G infrastruktūras attīstītājs, gan arī kā tehnoloģiju konsultants un risinājumu izstrādātājs un integrators," žurnālistiem norādīja Binde.

Tāpat aug arī LMT Viedtelevīzija – pakalpojuma klientu skaits pieaudzis par 65%. Tam par iemeslu Binde min pasaules klases izklaides saturu, blakus piedāvājot oriģinālraidījumus, piemēram, pirmo LMT seriālu "Tur", kam bijis vairāk nekā 900 tūkstoši skatījumu. Tāpat skatītāju interesi piesaistījuši arī filmas "Dvēseļu putenis" aizkadri, kam bijuši 2,7 miljoni skatījumu. Savukārt bērnu raidījumam "Tutas lietas" ir vairāk nekā 2,9 miljonu skatījumu un patlaban tiek plānots šo seriālu raidīt arī Igaunijā un Zviedrijā.

Uz portāla "Delfi" jautājumu kā vērtē savu straumēšanas pakalpojumu konkurētspēju ar globālajiem spēlētājiem, piemēram, "Netflix", Binde atbildēja, ka cilvēkiem svarīgs ir vietējais saturs latviešu valodā. "Iespējams, "Neflix" ir apsteidzis Latvijas piedāvājumus, taču cilvēku pieprasījums pēc vietējā satura nemainās," viņš skaidroja, piebilstot, ka televizoru padarīt par lielu viedtālruni fundamentāli mainīja biznesa paradigmu – televīzija vairs nav tikai lineārie kanāli, tagad tiek piedāvātas arī filmas, to aizkadri, konferences.

"Firmas.lv" dati liecina, ka 2018. gadā LMT koncerns strādāja ar 216,228 miljonu eiro apgrozījumu, kas bija par 5,9% vairāk nekā 2017. gadā, bet peļņa saruka par 14,8% un bija 28,587 miljoni eiro.

"Latvijas mobilais telefons" reģistrēts 1992. gadā, un tā pamatkapitāls ir 817 000 eiro. Kompānijas kapitālā pa 24,5% akciju pieder "Sonera Holding" un "Telia Company", katram pa 23% akciju pieder "Tet" un Latvijas Valsts radio un televīzijas centram, bet 5% - AS "Publisko aktīvu pārvaldītājs Possessor".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!