Foto: stock.xchng

Latvijas ekonomika 2012.gada pirmajā ceturksnī gan gada, gan ceturkšņa salīdzinājumā uzrādījusi straujāko izaugsmi no visām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm, liecina ES statistikas biroja "Eurostat" jaunākie dati.

Pēc "Eurostat" maijā izlaistajām pirmajām aplēsēm, Latvijas ekonomikas izaugsme ceturkšņa griezumā bija otrā straujākā, taču trešdien publicētajā jaunākajā ziņojumā iepriekšējai līderei Somijai ekonomikas izaugsmes temps labots uz zemāku.

Latvijas iekšzemes kopprodukta (IKP) izaugsmes rādītāji "Eurostat" jaunākajā ziņojumā nav mainījušies gada griezumā, bet ceturkšņa salīdzinājumā ekonomiskās izaugsmes rezultāts samazināts par 0,1 procentpunktu.

Latvijas IKP šā gada pirmajā ceturksnī, salīdzinot ar iepriekšējā gada attiecīgo laika periodu, palielinājās par 5,5%.

Otra straujākā ekonomiskā izaugsme gada salīdzinājumā pirmajā ceturksnī bijusi Lietuvā - par 4,4%, bet Igaunija ierindojas trešajā vietā ar 4% pieaugumu.

No ziņojumā apskatītajām 24 dalībvalstīm 2012.gada pirmajā ceturksnī gada salīdzinājumā ekonomikas izaugsme reģistrēta 14 valstīs, bet lejupslīde fiksēta desmit valstīs.

Lielākais kritums gada griezumā šā gada pirmajā ceturksnī reģistrēts Grieķijā - par 6,2%, kam seko Portugāle ar 2,2% un Ungārija ar 1,5% kritumu.

Salīdzinājumā ar iepriekšējā gada attiecīgo laika periodu ES ekonomika pirmajā ceturksnī pieauga par 0,1%, bet eirozonas IKP samazinājies par 0,1%.

Latvijas ekonomika šā gada pirmajā ceturksnī, salīdzinot ar pagājušā gada ceturto ceturksni, palielinājās par 1%, kas ir straujākais IKP pieaugums ES.

Otrs straujākais IKP pieaugums ceturkšņa salīdzinājumā reģistrēts Zviedrijā, Somijā, Polijā un Lietuvā - par 0,8%.

Tikmēr Igaunijas ekonomika ceturkšņa laikā pieauga par 0,5%.

IKP kritums ceturkšņa laikā reģistrēts deviņās valstīs, pieaugums - 12, bet divās valstīs IKP ceturkšņa laikā saglabājās nemainīgs.

Gan ES, gan eirozonas ekonomika pirmajā ceturksnī, salīdzinot ar 2011.gada ceturto ceturksni, nav mainījusies.

Grieķijas un Nīderlandes dati gada salīdzinājumā ir sezonāli neizlīdzināti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!