Foto: LETA
Latvijas pastāvīgā pārstāve Eiropas Savienībā (ES), vēstniece Ilze Juhansone tikšanās laikā ar Latvijas deputātiem Eiropas Parlamentā (EP) trešdien aicināja viņus aktīvi lobēt Latvijas intereses saistībā ar topošo ES 2014.-2020.gada budžetu, portālu "Delfi" informēja Latvijas pastāvīgajā pārstāvniecībā ES.

Pārrunājot Eiropas Komisijas (EK) priekšlikumu nākamajam 2014. līdz 2020.gada plānošanas periodam, Juhansone uzsvērusi, ka īpaša uzmanība jāpievērš ES kohēzijas politikai. Latvijai nav pieņemams EK priekšlikums ierobežot Kohēzijas politikas finansējuma piešķīrumu 2,5% apmērā no iekšzemes kopprodukta (IKP).

Šāds priekšlikums nozīmētu Latvijai pieejamā finansējuma ievērojamu samazinājumu, kam nav ekonomiska un loģiska izskaidrojuma. Ņemot vērā Latvijas veiksmīgo ES fondu apguvi šajā periodā, EK izmantotais arguments par absorbcijas spējām ir pretrunīgs, nepamatots, un uz Latviju nav attiecināms, norādījusi Juhansone.

Tāpat tika minēta nepieciešamība turpināt darbu, lai nodrošinātu vienlīdzīgus un godīgus tiešmaksājumus visiem ES zemniekiem Kopējā lauksaimniecības politikā.

Vēstniece aicināja Latvijas deputātus aktīvi lobēt Latvijas intereses.

Jau ziņots, ka Latvija sarunās par topošo ES daudzgadu budžetu 2014. līdz 2020.gadam īpašu uzmanību pievērš divām svarīgām prioritātēm: pietiekami liela kohēzijas politikas finansējuma nodrošināšana, lai Latvija ātrāk pietuvotos ES vidējam attīstības līmenim, kā arī godīgu un vienlīdzīgu konkurences nosacījumu panākšana Latvijas lauksaimniekiem kopējā Eiropas tirgū.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!