Foto: Reuters/Scanpix
Latvijas zvēraudzētāju realizācijas apmēri un arī saražoto kažokādu daudzums pagājušā gadā ir saglabājušies iepriekšējā gada līmenī, sacīja Latvijas Zvēraudzētāju asociācijas valdes priekšsēdētājs Arnis Veckaktiņš.

Pagājušais gads nozarei bijis līdzīgs iepriekšējiem diviem gadiem. Turpinājās krīze visā pasaulē zvēraudzēšanas nozarē, kas ir saistīta ar silto ziemu izraisīto kažokādu pārprodukciju un ilgstoši zemajām kažokādu cenām pasaulē. Pasaulē saražotā lielā kažokādu apmēru dēļ Eiropas zvērkopju galvenais noieta tirgus - Ķīna - ir pārsātināts. Kamēr tas tā ir, nozare neatveseļojas.

"Turpinās iepriekšējos gados vērojamā krīze, bet tā nav tikai Latvijā, tā ir visā pasaulē. Domāju, ka kopējie pasaules izaudzētie kažokādu apmēri šogad noteikti samazināsies, jo daudzas fermas nevar izturēt zemās cenas," sacīja Veckaktiņš, pieļaujot, ka ne tikai Latvijā, bet arī Lietuvā un Dānijā iepriekš minēto apstākļu dēļ šogad varētu sarukt kažokzvēru audzētavu skaits. Viņš pieļāva, ka krīzes apstākļos mazās fermas varētu pārtraukt darbu, bet lielās - samazināt ražošanas apmērus. Ieilgusī krīze nozarē šogad, visticamāk, nebeigsies, jo kažokādu izsolēs ir lielas, neizpārdotas ādu rezerves.

Vienlaikus viņš teica, ka nozare pērn aktīvi strādājusi pie tā, lai samazinātu ražošanas izmaksas. Tomēr šajā ziņā ieekonomētos finanšu resursus nākas izdot pieaugušajā maksā par elektrību, gāzi un degvielu.

Veckaktiņš piebilda, ka, ņemot vērā vides aktīvistu negatīvās kampaņas pret zvēraudzēšanas nozari, šajā gadā asociācija vairāk plāno mēģināt popularizēt zvēraudzēšanas nozari un stāstīt par šī sfēras pozitīvo pienesumu. "Ņemot vērā to, cik pasaule lielā mērā ir piesārņota ar plastmasas atkritumiem, mūsu nozari ir neadekvāti saukt par piesārņotājiem. Īstenībā, tieši kažokādas ir "zaļš" produkts," teica Veckaktiņš, skaidrojot, ka dabiskās kažokādas ir videi draudzīgs produkts salīdzinājumā ar sintētiskajām kažokādām, kuru ražošanā tiek patērēti milzīgi resursi un kuras kā atkritumi dabā nesadalās, radot būtisku vides piesārņojumu.

Latvijas Zvēraudzētāju asociācija apvieno Latvijas zvērkopības sfēras uzņēmumus. Tās mērķis ir veicināt zvērkopības nozares saglabāšanu un attīstību valstī. Tāpat biedrība pārstāv kažokzvēru audzētāju intereses valsts, pašvaldību un Eiropas institūcijās, kā arī pārrauga ciltsdarba organizāciju šķirnes zvērkopības saimniecībās, šķirnes zvērkopības saimniecību atestāciju, kā arī konsultē un risina citus jautājumus, kas saistīti ar zvērkopības nozari.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!