Foto: LETA
Latvijā vēl nav novākti aptuveni 5–10% labības lauku, jo ražas kulšanas darbi nelabvēlīgo laika apstākļu dēļ ieilguši Latgalē un Vidzemē, pastāstīja aptaujātie lauksaimnieki.

Biedrības "Zemnieku saeima" priekšsēdētājs Juris Lazdiņš norādīja, ka Vidzemē ražas novākšanas darbus aizkavējusi lēnā vasaras rapšu nogatavošanās. "Saistībā ar klimatiskajiem apstākļiem šogad labība negatavojas tik ātri, cik parasti, kā arī vasaras rapsis vēl daudz kur nav nobriedis," sacīja Lazdiņš un piebilda, ka viena no iespējām gan ir vēl negatavo labību apstrādāt ar nogatavošanos paātrinošiem preparātiem.

Tomēr Zemnieku saeimas vadītājs teica, ka vairāk nekā 90% labības Latvijā kopumā ir novākti. Viņš minēja, ka Vidzemē būtu nepieciešamas vismaz trīs saulainas dienas pēc kārtas, lai pilnībā pabeigtu labības novākšanu.

Bet lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības "Latraps" izpilddirektors Edgars Ruža atzina, ka ražas novākšanas darbi ieilguši arī Latgalē. "Vēl Dienvidlatgales pusē notiek ražas novākšanas darbi. Tur problēmas arī ir saistītas ar to, ka ir grūtības atrast graudu pieņemšanas punktu, kas graudus vēl pieņemtu, - patlaban tie vairāk nestrādā kā strādā, līdz ar to zemniekiem nav kur likt novākto ražu," klāstīja Ruža un piebilda, ka kopumā Latgalē nenovākti vēl ir 5-10% labības lauku.

Vietām Latgalē vēl nav nogatavojies vasaras rapsis, un tā nogatavošanās varētu aizņemt vēl vienu līdz divas nedēļas. "Latraps" izpilddirektors apliecināja, ka vasaras rapša nogatavošanās procesam netraucēs arī iespējamās salnas. "Salnas nekaitēs, Latvijā ir bijuši arī gadījumi, kad rapsis tiek novākts pat pēc pirmā sniega," viņš klāstīja.

Ruža arī pastāstīja, ka atsevišķi lauksaimnieki Zemgalē dažādu iemeslu dēļ vēl nav novākuši savus laukus. "Šeit ir jautājums, vai tas ir tādēļ, ka labība vēl nav nogatavojusies, vai arī tādēļ, ka ir bijušas kādas tehnoloģiskas problēmas," norādīja "Latraps" izpilddirektors.

Jau vēstīts, ka jūlija otrajā pusē lauksaimnieki sāka labības novākšanas darbus, taču lietaino laika apstākļu dēļ to novākšana ir aizkavējusies.

Ziņots arī, ka šogad ziemāju sējumi bija pārziemojuši daudz labāk nekā pērn.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!