Latvijas būvnieku izveidotā "Latvijas būvnieku stratēģiskā partnerība" (LBSP) ir nolēmusi atteikties no 2006.gada pasaules čempionātam nepieciešamās hokeja halles būvniecības, jo tās izdevumi ir pārāk lieli, otrdien pēc hokeja čempionāta darba grupas sēdes žurnālistiem paziņoja premjera biedrs Ainārs Šlesers.
Viņš sacīja, ka Latvijas Hokeja federācijai (LHF) kā atbildīgajai par hokeja čempionāta rīkošanu ir vēlreiz jāsēžas pie sarunu galda ar Rīgas domi un jāmeklē iespējamie situācijas risinājumi.

Šlesers teica, ka valdība joprojām ir gatava atbalstīt hokeja čempionāta norisi Latvijā, savukārt LBSP, kaut arī atteikušies no projekta īstenošanas, ir gatavi piedalīties halles būvdarbos kā apakšuzņēmēji.

Savukārt vēlāk, kad Rīgas domes, Latvijas Hokeja federācijas un būvnieku pārstāvji beidza apspriesties, "Skonto būves", kas ir viena no LBSP dalībniecēm, prezidents Guntis Rāvis žurnālistiem sacīja, ka LBSP atsakās būvēt halli ar pašreizējiem līguma nosacījumiem.

Tomēr līdz ceturtdienai, 20.maijam, būvnieki Rīgas domei iesniegs priekšlikumus izmaiņām līgumā, kas būšot "radikāli", stāstīja Rāvis, norādot, ja priekšlikumus noraidīs, LBSP halli necels.

Rīgas vicemērs Sergejs Dolgopolovs žurnālistiem apliecināja, ka dome izvērtēs būvnieku iesniegtos priekšlikumus līguma grozījumiem. Dolgopolovs un Rāvis apstiprināja, ka jau šodien runājuši par jaunajiem nosacījumiem, taču, kādi tie ir, ne viens, ne otrs nestāstīja.

Latvijas Hokeja federācijas prezidents Kirovs Lipmans ir pārliecināts, ka LBSP var uzcelt halli. Lipmans arī joprojām ir pārliecināts, ka 2006.gada hokeja čempionāts Latvijā notiks.

"Čempionātam ir jābūt," sacīja Lipmans.

Savukārt Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta direktors Vilnis Štrams žurnālistiem sacīja, ka ceturtdien Rīgas mērs Gundars Bojārs tiksies ar būvfirmas "Merks" īpašniekiem "Merko Ehitus", kuri joprojām ir ieinteresēti halles būvniecībā. Štrams apstiprināja, ka jau ticies ar "Merko Ehitus" pārstāvjiem, taču, tā kā tā bijusi neoficiāla tikšanās, tad tuvāk neko nekomentēja.

"Merks" iepriekš piedāvāja būvēt hokeja halli uz tam iznomātās zemes Lucavsalā, taču tādēļ, ka LHF jau par labāko bija atzinusi LBSP piedāvājumu, Rīgas dome priekšroku deva šiem nomniekiem un nolēma viņiem iznomāt zemi Skanstes ielā, uz kuras varēs celt halli.

Jau vēstīts, ka LBSP iepriekš paziņoja, ka sākotnējo halles projekta īstenotāju "Multihalle" aprēķini ir bijuši neprecīzi un halles būvniecība sākotnēji lēsto 26 miljonu eiro vietā izmaksās 31 miljonu eiro. Tādēļ būvnieki paziņoja, ka halli varētu celt tikai tādā gadījumā, ja tiek palielināts atbalsts no Rīgas domes un valdības puses. Savukārt ne Rīgas pašvaldība, ne valdība pašlaik nav paudušas skaidru apņemšanos palielināt savus ieguldījumus hokeja halles projektā.

Rīgas mērs Gundars Bojārs uzskata, ka lēmums par tālāko rīcību hokeja halles celtniecībā jāpieņem LHF, jo lielākā daļa Rīgas domes deputātu nav gatavi mainīt iepriekš pieņemtos lēmumus par zemes nomas nosacījumiem halles celtniecībai. Viens no tiem ir arī trīs miljonu latu līgumsods par labu Rīgas domei, ja halle netiek uzbūvēta laikā.

"Pašlaik skaidras ir tikai divas lietas - hallei ir jābūt gatavai līdz 2006.gada 1.februārim, un vēl ir zināms, kādai tai ir jāizskatās, taču pārējais nekas nav skaidrs... Viss atkarīgs no pašvaldības un valsts pieejas šim jautājumam," iepriekš sacīja "Skonto būve" prezidents Guntis Rāvis. Apvienībā ietilpst arī "Kalnozols celtniecība", "Re&Re", "RBS Skals" un LEC.

Rīgas dome aprīļa beigās nolēma iznomāt zemi Skanstes ielā piecu būvnieku veidotajai "Latvijas būvnieku stratēģiskajai partnerībai" pasaules čempionātam nepieciešamās hokeja halles būvniecībai, taču domnieki izvirzīja nosacījumu - ja hokeja halli LBSP savas vainas dēļ neuzbūvēs laikā, būvniekiem pašvaldībai būs jāmaksā līgumsods trīs miljoni latu.

Savukārt valdība aprīļa beigās nolēma, ka Rīgas domei būtu jānodrošina bankas izsniegts galvojums 575 tūkstošu latu apjomā, ko valdība līdz šim ieguldījusi hokeja čempionāta rīkošanā. Galvojumu dome var iekļaut prasītajā līgumsodā hokeja halles būvniekiem.

Starptautiskā hokeja federācija līdz 1.jūlijam devusi laiku Latvijai pierādīt gatavību uzbūvēt 2006.gada pasaules hokeja čempionātam nepieciešamo halli un sarīkot sacensības.

Iepriekš halles būvniecībai izvēlētā "Multihalle" ilgāk nekā gadu nav varējusi atrast investoru, kas ieguldīs līdzekļus halles būvniecībā. Tādēļ pašlaik pasaules hokeja čempionāta norise Latvijā ir apdraudēta, jo, ja Starptautiskajai hokeja federācijai nebūs pārliecības, ka Latvija laikā uzcels lielo halli, 2006.gada čempionāta rīkošanas tiesības tiks nodotas kādai citai valstij.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!