Foto: Publicitātes foto

VAS "Latvijas dzelzceļš" (LDz) veiks grozījumus Daugavpils Šķirošanas stacijas būvniecības iepirkuma dokumentācijā atbilstoši Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) prasībām un pagarinājis piedāvājumu iesniegšanas termiņu līdz 25. septembrim, norādīja LDz pārstāvis Toms Kalnītis.

IUB ir izskatījis abas LDz rīkotajā atklātajā konkursā saņemtās sūdzības un atzinis būvniecības uzņēmuma AS "LNK Industries" iesniegumu par nepamatotu, bet SIA "Fima" iesniegumu par daļēji pamatotu.

"Fima" sūdzība ir apstiprināta tikai divās daļās no sešām, turklāt, cik tas noprotams no IUB lēmuma, tās ir saistītas ar iespēju dažādi izprast prasību formulējumu, ne iepirkuma būtību.
Kalnītis norādīja, ka IUB savā lēmumā ir atzinis, ka prasības nav tirgu diskriminējošas un strīds ir par iepirkuma prasību interpretācijas iespējām.

LDz veiks grozījumus atbilstoši IUB lēmumam, saglabājot sākotnējās funkcionālās vajadzības.
Turklāt uzņēmums ir pagarinājis piedāvājumu iesniegšanas termiņu līdz 25. septembrim.

Jau ziņots, ka jūnija sākumā LDz atkārtoti izsludināja iepirkuma konkursus Rīgas dzelzceļa mezgla posma Sarkandaugava-Mangaļi-Ziemeļblāzma modernizācijai, Daugavpils Šķirošanas stacijas attīstībai un Daugavpils pieņemšanas parka un tam piebraucamo ceļu attīstības-būvniecības īstenošana.

Daugavpils Šķirošanas stacijas attīstības prognozētā līgumcena ir 35,92 miljoni eiro.

Iepirkumā tika iesniegtas vairākas sūdzības. IUB, izskatot "LNK Industries" un "Fima" sūdzības, aizliedzis LDz bez grozījumu veikšanas konkursa nolikumā turpināt iepirkuma procedūru.

Iesnieguma izskatīšanas komisijas lēmuma norādīts, ka "LNK Industries" apstrīdēja konkursa nolikumā noteiktās prasības par pretendenta pieredzi, tomēr IUB atzina sūdzības par nepamatotām. Tāpat par nepamatotām tika atzītas "Fima" sūdzības par prasībām attiecībā uz lēninātājiem, gulšņiem un radariem.

Savukārt "Fima" sūdzība par tehniskās specifikācijas prasību, kas cita starpā paredz, ka bremzēšana jānodrošina ar gumijas atsperēm, tika atzīta par daļēji pamatotu. Turklāt par pamatotu tika atzīta sūdzība par tehniskās specifikācijas prasību, kas paredz, ka bremzēšana jānodrošina ar vagonu ieejas ātrumu līdz 10 metriem sekundē.

Apkopojot visu informāciju, Iesnieguma izskatīšanas komisija secināja, ka "LNK Industries" iesniegums ir nepamatots, bet "Fima" iesniegums ir daļēji pamatots, tāpēc līguma slēgšana konkursā bez grozījumu veikšanas nolikumā nav pieļaujama.

Komisija nolēma aizliegt LDz bez grozījumu veikšanas konkursa nolikumā turpināt iepirkuma procedūru un slēgt iepirkuma līgumu, kā arī uzdeva atcelt tehnisko specifikāciju, kas nosaka, ka bremzēšana jānodrošina ar gumijas atsperēm, kā arī ar vagonu ieejas ātrumu līdz 10 metriem sekundē.

LDz ir publiskās lietošanas dzelzceļa infrastruktūras pārvaldītājs un koncerna "Latvijas dzelzceļš" valdošais uzņēmums. Koncernā ietilpst arī sešas meitas sabiedrības - AS "LatRailNet", kas veic infrastruktūras maksas noteikšanu un dzelzceļa infrastruktūras jaudas sadali, SIA "LDz Cargo", kas nodrošina dzelzceļa kravu pārvadājumus un starptautiskos pasažieru pārvadājumus, infrastruktūras būvniecības un uzturēšanas uzņēmums SIA "LDz infrastruktūra", ritošā sastāva remonta un uzturēšanas uzņēmums SIA "LDz ritošā sastāva serviss", apsardzes uzņēmums SIA "LDz apsardze", kā arī loģistikas uzņēmums SIA "LDz Loģistika".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!